Vokseværk hos gedefarmeren ved Videbæk

Det er gået stærkt hos Tobias Christensen de seneste måneder. Nu dropper han sit arbejde og satser helt på malkegederne.

Tobias Christensen
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Tobias Christensen er vild med geder, og interessen er ikke blevet mindre, efter han købte de første geder sidste vinter. Da TV MIDTVEST besøgte ham første gang i februar, viste han stolt både malkeanlæg og godt 120 geder frem i sin fars gamle maskinhal. I oktober flyttede gederne inde i nye omgivelser - en spritny gedestald på 500 m2.

- Det er dejligt. Der er kommet meget mere luft. Det, tror jeg også, er godt for gederne, siger Tobias Christensen.

Det er hans far, der har finansieret den nye stald, men Tobias Christensen står så for afdragene. 

Hurtigere end planlagt

Det har hele tiden været meningen, at Tobias Christensen ville udvide til 300 geder, og det skulle være ved hjælp af hans egen besætning. 

- Jeg vil ikke ud og bruge penge på geder. Jeg vil klare det selv over et par år, så ved jeg også, hvad jeg får.

Sådan sagde Tobias Christensen i februar, men i april kom han alligevel til at købe en pæn flok nye geder. 

- Det var nogen, jeg købte fra én, der skulle til at lukke ned. Jeg tænkte, når nu vi alligevel skulle til at bygge, så kunne vi lige så godt tage dem med, forklarer gedefarmeren.

Krise i sommer

Alt så godt ud, da den store gedeflok kom på græs i sommer, men en dag fik Tobias Christensen besked fra mejeriet om, at der var termoresistente kim i mælken. Det er en slags bakterie, og der gik fire uger, før Tobias Christensen fik udbedret fejlen i malkeanlægget. Det kom til at koste ham 100.000 kroner, da mejeriet ikke kunne bruge mælken. 

- Jeg turde ikke sige noget til banken; hvad pokker skulle jeg sige?, spørger Tobias Christensen.

Han overlevede krisen, og i dag er der styr på både bakterier og en ny aftager af gedemælken. Men det betød, at Tobias Christensen måtte udskyde sine drømme om at droppe sit arbejde på en svinegård for at koncentrere sig fuldt ud om gederne.

Årets unge landmand

Siden oktober har gederne nydt de nye omgivelser, og Tobias Christensen malker nu tæt på 200 geder om dagen. Samtidig blev han nomineret som årets unge landmand i Danmark og var med i opløbet blandt de fire sidste.

- Det er jeg da stolt over. Det ville især være godt med æren. Et rejsekort på 30.000 kroner ville jeg ikke rigtig vide, hvad jeg skulle bruge til. Jeg kan ikke lide at rejse, jeg vil helst være her, siger Tobias Christensen, der tror på fremtiden og regner med at stoppe med at arbejde ude til årsskiftet.

- Nu har jeg 300 geder og får mellem 5 og 600 kid til sommer, så der bliver nok at se til, slutter Tobias Christensen.

8:59