Virksomheden sætter venskabet på prøve

De fire mænd bag SOTA Development er både medejere og gode venner, og den kombination kan have sine udfordringer.

SOTA Development
Foto: Privat

Det er ikke altid lige nemt at drive en virksomhed sammen, når man også er gode venner. Det kender de fire ejere af virksomheden SOTA Development alt til. I tre år har de drevet virksomhed sammen ved siden af deres studier, og gennem årene har de lært, hvad man skal- og ikke skal gøre for at få tingene til at fungere.

- Specielt fyre har en tendens til en gang imellem at give hinanden verbale nyreslag. Det er en måde at vise, at man holder af hinanden. Men gennem erfaring finder man ud af, at man ikke altid kan gøre sådan, fordi hvis tingene spidser til, kan den der hårde, firkantede og lidt mere provokerende kommunikation være enormt ødelæggende. For den der dag, hvor ham, der er presset maks i bund med en deadline, får den, så fungerer det ikke, fortæller Lasse Damgaard Hasselstrøm.

De fire medejere har masser af konflikter, og de har lært, at de skal forsøge at håndtere dem så hurtigt som muligt for at komme problemer i forkøbet. 

For at få både venskab og forretning til at fungere afholder SOTA Development hver uge procesmøder, hvor der ikke bliver talt om virksomheden, men hvor alle har mulighed for at komme ud med eventuelle frustrationer.
For at få både venskab og forretning til at fungere afholder SOTA Development hver uge procesmøder, hvor der ikke bliver talt om virksomheden, men hvor alle har mulighed for at komme ud med eventuelle frustrationer.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

- Spørgsmålet er, om de bliver håndteret hurtigt og gnidningsfrit, eller om det er sådan noget, der potentielt set får tingene til at sprænge, siger Lasse Damgaard Hasselstrøm og fortsætter:

- Og når man først har oplevet det et par gange, så finder man ud af det.

I SOTA ser de venskabet som en styrke, som de udnytter til at få det bedste ud af hinanden.

- Man kan være venner på flere forskellige måder. Når vi er på arbejde, så har vi det sjovt og hygger os, men vi kender grænsen, og vi ved godt, at der på nogle tidspunkter er knapper, som vi ikke skal trykke på, forklarer Aleksander Birk Andersen.

Procesmøder uden business-snak

For de fire kammerater er venskabet en forudsætning for, at de kan drive deres virksomhed sammen. Uden det tætte bånd havde det nemlig ikke været det samme.

- Den gensidige respekt og tillid er super vigtig. Der kommer venskabet som en naturlig del, og så er det bare et spørgsmål om at kunne balancere det, så man stadig kan sige 'hey kammerat, det der er ikke ok' - både på et personligt og professionelt plan, siger Lasse Damgaard Hasselstrøm.

For at komme problemer i forkøbet så hurtigt som muligt afholder de såkaldte procesmøder en gang om ugen, hvor de taler om alt det, der måske kan udvikle sig til problemer imellem dem.

- Der bliver ikke snakket projekter, der bliver ikke snakket økonomi, der bliver ikke snakket business. Der bliver kun snakket om at få tømt rygsækken, fortæller Lasse Damgaard Hasselstrøm.

Åbenhed er altså vejen frem og nøglen til succes for de fire kammerater, så der ikke kommer forhindringer i vejen for iværksætterdrømmen. For det fælles mål om succes tager al deres tid.

- Hvis jeg kigger på, hvor ofte jeg gik i byen og sådan noget førhen og så nu, så bliver al det krudt, man har, brugt på det her, siger Aleksander Birk Andersen.

E-sport og iBeacons

SOTA Development startede oprindeligt som en konsulentvirksomhed, men i løbet af de sidste par år har den specialiseret sig i to ting: E-sport og iBeacons. De fire kammerater har delt sig op på den måde, at de er to med hovedansvar for hver del af virksomheden.

-  Når vi er flere personer, har vi mulighed for at favne bredere. Vi kan nemmere løse nogle opgaver, som måske er mere komplekse, forklarer Lasse Damgaard Hasselstrøm.

SOTA Development har udviklet en gamercontainer, hvor man kan få en 'alt-i-en-løsning'.
SOTA Development har udviklet en gamercontainer, hvor man kan få en 'alt-i-en-løsning'.
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

Sammen med Aleksander Birk Andersen står han for e-sport-delen, hvor de har bygget er container om til en gamer-central.

- Det er en løsning primært til idrætshaller, e-sportsforeninger og virksomheder i Danmark, som vil have e-sport som en service. Det vil sige, at de både får de fysiske rammer, hardware, software og forsikring – altså alt, hvad der skal til for at kunne dyrke e-sport i én samlet pakke, forklarer Lasse Damgaard Hasselstrøm om virksomhedens såkaldte gamercontainer.

I den anden del af virksomheden står Anders Rosen-Vinge Lassen og Mikkel Siggaard Clausen for udviklingen af det, de kalder for iBeacons. 

 
 
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

- Det er nogle små bluetooth-dimser, som udsender små signaler, som siger ’jeg er her, og jeg hedder det her’, og så er vi i gang med at bygge hele platformen rundt omkring den her teknologi, forklarer Anders Rosen-Vinge Lassen.

De små iBeacons skal muliggøre at få vist indhold på sin telefon, som iBeacons-ejere selv bestemmer, hvad er, når man går forbi dem.

- Du kan egentligt opbygge det, som du vil, og vi har kunder i uddannelsesinstitutioner, kommuner og private museer, siger Mikkel Sigaard Clausen. 

Se meget mere til SOTA Development og de andre iværksættere på Wildskab i det tredje og sidste afsnit af miniserien ”Wildskab – de andre sover heller ikke” på TV MIDTVEST mandag den 22. januar 19.30. Herunder kan du se det andet afsnit af miniserien. 

10:00
Wildskab - de andre sover heller ikke (2:3)