Violinspil skal forbedre indlæring

På Gedsted Skole får alle elever stukket en violin eller cello i hånden allerede fra skolestart. Håbet er at det styrker indlæringen.

Gedsted skole violin

Landsbyskolen i Gedsted ved Aalestrup har fundet sin helt egen tone efter skolereformen. Her får alle elever nemlig stukket en violin i hånden, når de begynder i skole. Og så står den ellers på violinspil en gang om ugen i de første tre skoleår.

- Det er både nemt og ikke nemt, siger Nikolaj Poulsen, der går i 2.klasse på Gedsted Skole.

Håbet er, at det ugentlige violinspil kan forbedre indlæringen. Derfor er det besværet værd, at alle lærer at betjene et strygeinstrument. 

- Det kan udvikle deres motorik og koncentration, og de er en del af et fællesskab, hvor de lærer at lytte til andre, men også lærer at stå frem, siger Sanne Worm, der er musiklærer på Gedsted Skole.

Der er dog intet bevis for, at børn rent faktisk bliver bedre i skolen af deres anstrengelser med violinstrengene, lyder det fra en ekspert.

- Vi har lavet forskellige undersøgelser, og de effekter vi ser er så små, at man ikke efter min mening, skal have musik i skolen for at blive bedre til noget andet. Musik er godt for musikkens egen skyld, det er godt for børnene, fordi de får noget at gå op i, og det er sandsynligvis også godt for fællesskabet. Men der er dårlig evidens for sige, at man bliver bedre til for eksempel fransk og matematik ved at spille på et instrument, siger Peter Vuust, der er Professor på Det Jyske Musikkonservatorium og leder af Center for Music in the Brain. 

De længere skoledage, der er kommet med den nye skolereform, har skabt plads til den ekstra instrumentundervisning. På trods af den manglende evidens for bedre indlæring, glæder initiativet en forælder til en af de 85 elever på Gedsted Skole.

- De første par gange vi havde dem med hjem, der tænkte vi, det lyder godt nok ikke godt, det bliver nogle lange år. Men vi kunne hurtigt se, at det får de faktisk styr på det her, siger Søren Madsen og uddyber:

- Alle kan jo gå i håndbold- eller fodboldhallen, det har man jo alle steder, men alle vores børn kan spille musik. Det synes jeg da er fedt, det er der ikke mange der kan prale af, siger han.

Elverne bliver undervist i violinspil 45 minutter om ugen. 

4:36
På Gedsted Skole får alle elever stukket en violin eller cello i hånden allerede fra skolestart.