Vindmøller kan dræbe truet fugleart

Ornitolog og lokale beboere frygter, at ni nye vindmøller vil tage livet af de sædgæs, der holder til ved Tjele Langsø.

Sædgæssene er en truet fugleart. Og udsigten, til at nye vindmøller bliver opstillet i deres trækrute, bekymrer lokale borgere.
Sædgæssene er en truet fugleart. Og udsigten, til at nye vindmøller bliver opstillet i deres trækrute, bekymrer lokale borgere.
Foto: Ritzau Scanpix / Sam Yeh

Hvis ni nye vindmøller som foreslået bliver stillet op ved Tjele, så vil det være katastrofalt for de sædgæs, der holder til i området.

- De her vindmøller vil være en direkte dødsfælde for gæssene, siger Bent Kiertzner, der bor med udsigt til Tjele Langsø, hvor gæssene opholder sig i vinterperioden.

Sædgæssene, som også kaldes for Taiga-sædgæs, er en truet fuglart, og derfor bekymrer det Bent Kiertzner, at vindmøllerne vil blive opført i deres trækrute. 

- Deres trækrute er nøjagtig her fra og ud over søen. Det har vi iagtaget i så mange år, siger han.

Og han bakkes op af ornitolog Thorkil Brandt, der har beskæftiget sig med Taigi-sædgæs i mere end 40 år, og som har data fra halsmærkede gæs.

- Der er til overflod et tydeligt datamateriale, der viser, at det er deres vigtige trækretning.

Kommune klar til at godkende

På trods af modstanden fra både lokale beboere og ornitolog, så er forslaget nu i høring i Viborg Kommune. De ni møller vil blive 150 meter høje. Men Viborg Kommune mener ikke, at de står i vejen for de truede gæs.

- Sådan som projektet fremlægges, så er det jo sådan, at vindmøllerne er ansøgt om at stå uden for fuglebeskyttelsesområdet, siger Konservatives Stine Damborg Hust, der er formand for klima- og miljøudvalget i Viborg Kommune.

Det undrer Bent Kiertzner, at kommunen har forslaget i høring, og vindmøllerne derfor ser ud til at blive godkendt til opstilling, fordi forslaget tidligere er blevet afvist.

- Jeg er noget lamslået. I 2016, da det sidste projekt var på banen, blev det taget af i 2017. At det så bliver genfremsat for det nye byråd, det er chokerende rent ud sagt, siger han. 

- Nu er der jo nye politikere, og derfor er der også nye folk i klima- og miljøudvalget. Og vi forholder os til det, når der kommer en ansøgning, og så kigger vi med oprejst pande på det. Og en del af den nye konstitueringsaftale i det nye byråd er, at vi i høj grad vil fremme den grønne omstilling, siger Stine Damborg Hust.

Og med den melding mener Bent Kiertzner, at der er tale om en krig mellem økonomiske interesser og beskyttelse af fauna og natur, og han frygter, at krigen på forhånd er tabt.

- Jeg er pessimist, siger han.

Sagen er i høring indtil slutningen af september.