Vindmøller er fugle-fjendske

Ornitologer kritiserer vindmøllepark efter ung havørn blev dræbt i fuglereservat

Havørnen her blev dræbt af en vindmølle i Vejlerne  i Thy. Foto: Privatfoto
Havørnen her blev dræbt af en vindmølle i Vejlerne i Thy. Foto: Privatfoto

Dansk Ornitologisk Forening kritiserer nu i skarpe vendinger placeringen af vindmølleparken på Klim Fjordholm i Vejlerne i Thy.

Området huser nogle af Danmarks største koncentrationer af fugle, og det var her en ung havørn forleden blev dræbt af en snurrende vindmølle.

- Vi går ind for vindkraft og vedvarende energi. Men vi er modstandere af uhensigtsmæssig placering af store vindmøller i områder, hvor vi ved der er massivt fugletræk, siger formanden for DOF, Egon Østergaard.

Netop området i Vejlerne er et eksempel på det ornitologerne kalder for uheldig placering af "fuglefarlige" møller.

Samtidig ærgrer DOF siger over tabet af den unge ørn, som ifølge lederen af foreningens Projekt Ørn, Kim Skelmose, kunne være undgået.

- Ørnene har tilsyneladende svært ved at vurdere, at en møllevinge nær spidsen har en hastighed på ca. 200 kilometer i timen. Derfor er der al mulig grund til at placere vindmølleparker i god afstand fra de vigtigste fugleområder, siger Kim Skelmose.

I Norge er det dokumentret, at store vindmøller er livsfarlige for blandt andre havørne. I løbet af syv år blev 49 havørne dræbt af mølleri en vindpark på vestkysten i det mellemste Norge.

I Danmark vokser bestanden af havørne støt og roligt. Derfor vurderer ornitologerne, t risikoen for de uheldige dødsfald vil stige.

Rundt regnet 600 havørne er kommet på vingerne siden 1996, da arten vendte tilbage til Danmark som ynglefugl.