Vindmølleprojekter kan være ulovlige

Nogle af landets førende jurister mener, at flere vindmølleprojekter i Danmark kan være opført ulovlige.

esben.jpg
Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Selvom Miljøministeren opfordrer flere kommuner til at rejse vindmøller, så kan vindmølleparker i blandt andet Struer og Ringkøbing-Skjern være ulovlige. Det mener flere af Danmarks førende jurister.

Vurderingen kommer fra juristerne på baggrund af to domme fra EU-Domstolen fra 2016. De slog nemlig fast, at de regler, man følger i Danmark, er i strid med gældende EU-lovgivning. Det skriver Jylland-Posten.

Miljø- og Fødevareminister, Esben Lunde Larsen, kender godt til de to domme fra 2016. Alligevel er der lige nu flere steder i landet ved at blive rejst møller, og ministeren opfordrer kommunerne til at fortsætte.

- Der kan for tiden ikke gives tilladelse til at rejse vindmøller, før den danske vindmøllebekendtgørelse er gjort lovlig ved en særlig miljøvurderingsprocedure. Der er tale om en klart ulovlig forvaltning i strid med bindende EU-regler, siger Peter Pagh, som er én af landets førende eksperter i miljøret og EU-lov, til Jyllands-Posten.

Også professor fra Juridisk Institut på Aarhus Universitet, Ellen Margrethe Basse, tror, at den nuværende vindmølle-praksis er ulovlig.

Der er efter sigende en analyse på vej, som Esben Lunde Larsen, i samarbejde med Justitsministeriet har fået udarbejdet. Analysen skal klarlægge, hvordan man skal forholde sig i sager om vindmøller, efter de to domme i EU-Domstolen. Men analysen har været længe undervejs – ministeren påbegyndte arbejdet på den 6. april i år.