Vindmøllepark ved vestkysten splitter turistforening

Planerne om en havvindmøllepark ud for Holmsland Klit er ved at rykke den lokale turistforening over i to.

Mandag aften er turistforeningen Ringkøbing Fjord Turismes medlemmer samlet til ekstraordinær generalforsamling, hvor det skal afgøres, om foreningen skal være for eller imod en mulig kommende vindmøllepark.

Mens turisterne strømmer til området ved Holmsland Klit for at opleve natur og aktiviteter, frygter nogle sommerhusudlejere, at en ny havvindmøllepark tæt på kysten vil sætte en effektiv  stopper for den udvikling.

- Turistomsætninger herude er ca. 2,8 milliarder lige nu, så man skal ikke blive overrasket, at hvis vindmølleparken kommer her, så kan omsætningen falde med en halv milliard, mener Karsten Fyhn
indehaver af Danwest Feriehusudlejning i Årgab.

Uenigheden har sat dybe spor i det ellers traditionsrige samarbejde mellem erhvervslivet og turistbranchen. 

- Der er ingen, der er i tvivl om, i hverken turistbranchen eller hos os, at netop den levende og aktive havn er afgørende for vores værdi som turistdestination, siger Steen Davidsen, formand for Hvide Sande Service Group.

Derfor er der meget på spil i begge lejre forud for aftenens møde.

- Det er selvfølgelig uheldigt, at området er ved at blive delt op i to erkender Karsten Fyhn.

- Det er jeg rigtig ked af og jeg har selv en forhåbning og målsætning om, at vi skal have løst det her problem og begynde at arbejde tæt sammen netop for at nå de fælles interesser, fastslår Steen Davidsen. 

Opdatering 21.27
Aftenens generalforsamling i Søndervig endte med en afstemning, hvor 47 stemte for et kompromis, hvor Turistforeningen anbefaler, at møllerne placeres otte kilometer fra kysten. 46 stemte imod og er for Energistyrelsens udkast, hvor møllerne placeres fire kilometer fra kysten. 

Det er planen, at de kystnære havvindmøller skal stå klar i 2020.  Det er endnu ikke besluttet hvilke af fem mulige udpegede områder i Danmark, som bliver til vindmølleparker.