Vindmøllegigant: Danmarks troværdighed står på spil

Vindmølleoperatøren Boralex advarer Danmark mod at droppe kystnære møller. Det kan skade Danmarks troværdighed og afskrække fremtidige investorer

Havvindmøller

Det kan afskrække fremtidige investorer og skade Danmarks ry, hvis planerne om de kystnære vindmøller droppes, lyder det fra vindmølleoperatøren Boralex, det skriver Børsen.  Udmeldingen kommer efter, at regeringen har foreslået at droppe de kystnære vindmøller.

Der er flere potentielle beliggenheder til de kystnære møller rundt i Danmark blandt andet i Vesterhavet ud for Ringkøbing Fjord nordvest for Hvide Sande og Thyborøn. Beslutningen har trukket ud blandt andet på grund af store protester fra borgere, men droppes planerne kan det få konsekvenser for Danmark.

- Når du arbejder på et stort udbud i Danmark, arbejder du ikke samtidig på andre. Du er nødt til at vælge dine kampe. Hvis Danmark aflyser det her udbud, vil det have effekt på jeres industri og synet på den. Fra vores side vil det betyde 'game over' for Danmark i forhold til at tiltrække os som investorer," siger Patrick Decostre, der er europæisk chef for Boralex til Børsen.

Boralex er forhåndsgodkendt til at byde på vedligeholdelse af de måske kommende kystnære møller. 

Du er nødt til at vælge dine kampe. Hvis Danmark aflyser det her udbud, vil det have effekt på jeres industri og synet på den. 

Minister tager kritik let

Kritikken fra Boralex tager Klima- og energiminster Lars Christian Lilleholt (V) roligt.

- Det tager jeg ganske stille og roligt. Hver gang man byder på en opgave, er der altid en risiko for, at man ikke får den. Og jeg må også sige, at det her omhandler en branche, hvor man er ekstremt afhængig af offentlige tilskud og støtte. Så man må være indstillet på, at der kan komme politiske diskussioner om støtteomfanget, især når støtteniveauet er steget så meget," siger Lars Christian Lilleholt.

De Radikale er mere bekymret over Boralexs kritik.

- Man er inde at rokke ved det fantastiske AAA-ry, vi har blandt verdens investorer. Det giver færre investeringer i Danmark og gør den grønne omstilling dyrere. For dem, der byder på danske vindmølleprojekter, vil i fremtiden indregne en større risikopræmie, siger Martin Ludegaard til Børsen.dk

 

2:14
TVMidtvest sendte 13. maj dette indslag, da regerigen foreslog at droppe de kystnære vindmøller.