Vinderup-virksomhed lancerer alternativ til vejsalt

Et nyt alternativ til vejsalt er biologisk nedbrydeligt og skader hverken planter, fliser eller dyrepoter som almindelig vejsalt.

Der går ikke lang tid, før vinteren og dermed glatte vejen skal saltes. Vejsalt er billigt og effektivt, men det er ikke godt for miljøet. Derfor har Kyndestoft Maskinfabrik i Vinderup lanceret et alternativ baseret på organiske syrer. Det skriver P4 Midt & Vest.

- Det skader hverken planter, jord, fliser, bygninger eller dyrepoter, siger direktør Albert Hedegaard fra maskinfabrikken til P4 Midt & Vest.

Den miljøvenlige glatførebekæmpelse, der er svanemærket og biologiske nedbrydeligt, præsenteres som en nyhed på årets Agromek-messe i Herning.

Ind til nu har midlet været anvendt i lufthavne, men har været for dyrt til almen brug i forhold til vejsalt. Men ifølge Albert Hedegaard vil det med øget konkurrence på markedet og en ny spreder, der kan dosere midlet i flydende form, frem over kunne matche prisen.

- Hvis man medregner de skader, som vejsaltet medfører, så er det klart billigere, siger han.

Driftschef Morten Christensen fra Thisted Kommune, som har ansvaret for 1.300 kilometer vej, mener, at netop prisen bliver afgørende for, om kommuner vil tage midlet i brug

- Det er altid interessant med alternativer til vejsalt, men vi forvalter borgernes penge, så det skal være både billigt og effektivt, siger han.