Vind Hede og Stråsø Plantage er blandt Danmarks skønneste steder

Jury har på baggrund af 1670 borgerforslag valgt de 15 skønneste pletter på danmarkskortet i ny naturkanon.

Kronvildt på Vind Hede, som er blandt Danmarks 15 unikke naturoplevelser.
Kronvildt på Vind Hede, som er blandt Danmarks 15 unikke naturoplevelser.
Foto: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix

Danmark har fået en ny naturkanon, der rummer 15 af de skønneste pletter på danmarkskortet.

Lige fra Råbjerg Mile i nord over Gudenåens og Skjernåens kilder i Midtjylland til Møns Klint.

Den bynære natur på Vestamager nær hovedstaden er også kommet med.

En jury bestående af otte fagfolk og naturformidlere har på baggrund af 1670 forslag fra borgerne udpeget de unikke naturområder.

- Det er nogle vidunderlige steder, og jeg kan kun anbefale at opleve dem, siger miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Han præsenterer den nye naturkanon tirsdag formiddag ved Jernhatten på Djurslands østkyst. Jernhatten er en fredet bakke og et udsigtspunkt, og stedet er også med på kortet over unikke naturoplevelser.

- Danmarks Naturkanon skal være for alle danskere. Så uanset hvor vi er i landet, skal vi for eksempel på en familietur nemt kunne besøge et sted i naturkanonen. Der er mere forunderlig natur i Danmark, end man tror.

- Jeg håber, at den nye naturkanon kan inspirere alle borgere, så vi får endnu mere glæde af naturen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Juryformand Susanne Sayers kalder det et "privilegium" at have været med i arbejdet.

- Det har været en stor og glædelig overraskelse at se de tusindvis af kommentarer fra danskerne om, hvor meget naturen betyder for dem. Vi har noget unikt, og det skal vi værdsætte og passe godt på, siger hun.

Kriterierne for at komme med i den nye naturkanon er, at den enkelte lokalitet skal have "en smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge".

Desuden skal lokaliteten "have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelige værdi". Endelig skal der skal være offentlig adgang til stedet, ligesom det har været en ambition at få alle landsdele repræsenteret.

1:12
Der er rigtig mange krondyr på Vind Hede. Bente Sidelmann fra Holstebro mødte et imponerende syn, da hun og hendes mand forleden ville gå en tur på heden syd for Holstebro.
Foto: Bente Sidelmann