Vildtkameraer er med til at afsløre indbrud

En stor del af de vildtkameraer, der bliver solgt, bliver brugt til overvågning og kan være et vigtigt redskab for politiet i opklaring af tyverier.

3:54

Bevæger man sig ind på privat grund er der flere og flere steder risiko for, at man kommer i et vildtkameras fokus.

En stor del af de vildtkameraer, der bliver solgt, bliver brugt til overvågning. Og det er en tendens, de nikker genkendende til i jagtbutikken Korsholm.

- Jeg vil sige, at 70 procent af de kameraer, der bliver solgt her er til at optage vildt med, og de andre 30 procent det er til overvågning, siger Thomas Jacobsen, der er salgsassistent i Korsholm i Skjern.

 

De ubudne gæster, der for nyligt brød ind i Holger Andersens hus og stjal et værdifuldt gulvtæppe, kunne han følge live på sin mobiltelefon. Takket være sit vildtkamera fik han billeder af tyvene tilsendt direkte på MMS til sin telefon.

- Der brækkede de et vindue op, og så brød de ind og tog et gulvtæppe, og der kan man så tydeligt se, hvordan vedkommende bærer det ud. Kameraet tager faktisk billeder på temmelig lang afstand, og det er stadigvæk nogle gode billeder, fortæller Holger Andersen, mens han kigger billederne fra tyveriet igennem.

 

Politiet i Ringkøbing fik med det samme billederne tilsendt i en mail. Gerningsmændene var gamle kendinge og kunne anholdes med det samme. Politiet byder vildtkameraernes teknologi og den nye udvikling velkommen.

- Det synes vi da er et fantastisk stykke værktøj, som nu er blevet så billigt, at det kan bliver hver mands eje, og man kan stille det op, hvis man har en mistanke om, at man får ubudne gæster, lyder det fra Kjeld Nedergaard, der er politikommissær ved Midt- og Vestjyllands Politi.

 

I Korsholm er det mange forskellige kunder, der efterspørger de populære kameraer.

- Det er typisk lidt ældre gæster, der kommer ind og gerne vil have et kamera, der kan tage billeder af eventuelle tyveknægte. Det kan også være landmænd, der har en dieseltank, som de rigtig gerne vil have overvåget, fordi der herude sker en del røverier i dieseltanke, og så er der mange, der gerne vil have overvåget, siger Thomas Jacobsen.

Ifølge salgskonsulenten er det også en del firmaer, der har købt vildtkameraer til byggepladser, for at overvåge groft tyveri af blandt andet værktøj og maskiner.

Fra sit skjul ved Holger Andersens hus har det lille kamera vist sit værd som en slags politiets tredje øje. Vildtkameraer må kun tage billeder over privat grund, og opfanger de noget kriminelt, så må billederne kun bruges og offentliggøres af politiet.

- De billeder man får fremskaffet, de skal afleveres til politiet, og så er det op til politiet at afgøre, om de kan offentliggøres. Vi har set et par eksemplar, hvor en forretningsindehaver har lagt nogle billeder op på Facebook, og det er overhovedet ikke tilladt. Der er bødestraf i sigte for det, understreger politikommissæren.

Politiet anbefaler, at man skjuler eller kamuflerer kameraet - for eksempel som en fuglekasse.