Kritik af Kommune: Vil opføre unødvendige dæmningsanlæg til 30 millioner kroner

Ekspert kritiserer Holstebro Kommune for at bruge fejlagtig data i plan for sikring af byen mod fremtidige oversvømmelser.

Oversvømmelse Holstebro
Foto: TV MIDTVEST

Oversvømmelser i kolonihaver samt i midtbyen i Holstebro. Et problem der længe har eksisteret, nu er kommunen klar med en storstilet plan. En plan der skal sikre byen mod store skader, når kraftige regnskyld rammer området og vandmasserne efterfølgende skaber udfordringer rundt om i kommunen. 

Det er en plan til i omegnen af 45 millioner kroner der indeholder både en udvidelse af Vandkraftsøen og etablering af en helt ny dæmning øst for motorvejen. Særligt den sidstnævnte plan undrer Flemming Kofoed. Han har i 27 år arbejdet som vandbiolog ved Holstebro Kommune. Et af i alt 15 høringssvar kommunen har modtaget i forhold til planen er fra Flemming Kofoed. Han undrer sig især over omfanget af den nye plan. 

- Planen kommunen har lavet mangler at inddrage en række af konklusionerne fra oversvømmelsen i 2015. De data der er med fra dengang er der ydermere fejl i. Ved ikke at bruge de nyeste tal på området kommer kommunen frem til en alt for stor vandmængde, der skal gemmes bag en dæmning uden for byen. Kommunen kommer altså til at bygge unødvendige anlæg for millioner af kroner, fordi de ikke bruger de nyeste tal på området, lyder kritiken fra Flemming Kofoed, der vurderer at man for et beløb på omkring 15 millioner kroner vil kunne sikre byen optimalt mod fremtidige oversvømmelser. 

Flemming Kofoed tvivler i øvrigt på, at planen vil blive godkendt som den ser ud nu. Den vil nemlig få store konsekvenser for naturen i forbindelsen med etableringen af den nye dæmning øst for byen. Han mener, med udgangspunkt i de nyeste talmateriale for vandmængderne han har fået fra kommunen, at der med enkle tiltag i midtbyen kan skabes samme effekt men for væsentligt færre penge end den plan kommunen har fremlagt

Kommunen tror på egne beregninger

I Holstebro Kommune har man endnu ikke taget fat på behandlingerne af de indsigelser, der er kommet til planen for sikring mod fremtidige oversvømninger. Alle 15, inklusiv Flemming Kofoeds, vil blive behandlet og taget i betragtning i forhold til den endelige plan kommunen på et senere tidspunkt skal beslutte sig for. 

- Selvfølgelig læser vi med interesse hans ting, men der er også andre i det her land, der har har kompetencer i vandforhold. Vi vil spørge ind til nogle af de ting, han kommer med. Jeg kan bare ikke forstille mig, at man har lavet helt banale fejl i udarbejdelsen af det her projekt. Det er lavet i tæt samarbejde mellem folk i kommunen, vestforsyning og COWI.

- Jeg mener ikke, at det er lavet med hovedet under armen. Der er brugt utrolig meget tid på at lave de her ting. Nu læser vi selvfølgelig hans indsigelse, og alle andre, indkalder ham, hvis der er ting vi undrer os over og så tager vi den derfra, siger Karsten Filsø (F), formand natur-, miljø-, og klimaudvalget i Holstebro Kommune.

Om det bliver til et nyt dæmningsanlæg i den østlige ende af byen, eller byens borgere kan slippe med en markant mindre millionregning kan kun tiden vise. I første omgang behandles indsigelserne til det storstilede projekt, efterfølgende skal udvalget og til sidst byrådet tage stilling til, hvordan Holstebro Kommune skal sikre sig mod at Storåen skaber problemer for byens borgere, når voldsomme nedbørsmængder indtræffer.