Konservative med nyt forslag: Vil hjælpe støjplagede motorvejsnaboer

Konservative vil bruge 2 milliarder kroner på at mindske støjgener fra trafikken.

Silkeborgmotorvej
Foto: Arkiv

Står det til Det Konservative Folkeparti skal der øremærkes 2 milliarder kroner i den kommende infrastrukturpulje til at reducere trafikstøj. 

- Vi skal have fat i de områder, som er allermest udsatte. Så skal vi begynde at arbejde os videre, så vi kan få flest mulige danskere til at leve i områder, hvor de ikke er plaget af så meget trafikstøj. Det er rigtigt mange desværre i dag, siger Anders Johansson, der er medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti.

Alle kan søge midlerne 

Vejdirektoratet har udarbejdet en tabel over 19 udvalgte kommuner og specifikke steder, hvor den vurderer, at der er potentiale for at arbejde videre med at mindske støjen. Her i landsdelen er Holstebro og Viborg på listen, det er Silkeborg derimod ikke. Ifølge Anders Johansson har Silkeborg dog lige så stor mulighed for at få del af puljens midler, hvis der bliver sat penge af til støjreducering i den kommende pulje.  

- Det handler om en samlet vurdering ud fra de støjproblemer, der er og ud fra mulighederne for at gøre noget ved det, siger Anders Johansson. 

- De udsatte områder vil kunne søge ind på den pulje, som vi ser det. Hvis man bor i et område, så er det op til kommunen at sende en ansøgning ind til puljen og få del i midlerne den vej igennem. Der vil det selvfølgelig være ud fra en prioritering i forhold til, hvor meget støj der er i området, og hvor mange der bor der. Det vil være ud fra en samlet vurdering, at vi kommer til at prioritere de projekter, siger han. 

1:56
I Silkeborg må blandt andre Kenneth og Lykke Schmidt leve med støj fra Silkeborg-motorvejen. Og faktisk er trafikstøj sundhedsskadeligt. Se indslaget her fra oktober. 

Trafikstøj påvirker sundheden 

Ifølge formanden lever flere end 700.000 danskere i områder, hvor der er for meget trafikstøj.

-  Kroppen lever i et højt stressniveat, fordi man har den der støj kørende i hjemmet. Det synes vi, at vi er nødt til at gøre noget ved. Det er simpelthen så bekymrende, at vi kan se, at der er mange danskere, som får slagtilfælde eller stresslignende symptomer, fordi de bor i områder med meget trafikstøj, siger Anders Johansson. 

Hos Det Konservative Folkeparti tror de på, at de 2 miliarder bliver en realitet. 

- Jeg har en klar forventning om, at der også vil være andre partier, som kan se det her problem. Derfor tror jeg på, at vi kan finde et flertal til at få sat nogle penge af til at bekæmpe trafikstøj, siger Anders Johansson. 

1:42
Se interview med Anders Johansson her.