Videobehandling kurerer højdeskræk og andre fobier

En ny behandlingsform kan hjælpe folk i kampen mod fobier. En læge i Viborg har allerede hjulpet flere patienter.

Videobehandling kan hjælpe med at kurere folks fobier
Videobehandling kan hjælpe med at kurere folks fobier
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Hver femte dansker er bange for noget, de egentlig ikke burde være bange for. De har en fobi.
Det kan både være højdeskræk, vandskræk, frygt for dyr eller noget helt fjerde.

Men fælles for alle fobierne er, at en læge i Viborg bruger moderne teknologi som kur.

En af dem, som prøver kræfter med kuren, er Alice Jensen. Hun lider af højdeskræk. Faktisk er hendes frygt for højder så slem, at hun ikke tør køre bil over en bro eller gå op ad en åben trappe.

- Mange trapper er for åbne, så dem tør jeg simpelthen ikke gå op ad. Bare tanken om det gør, at jeg får hjertebanken, forklarer Alice Jensen.

Derfor er Robert Pind udset som redningsmanden. Han har i mange år været praktiserende læge i Bjerringbro. Nu har han en klinik i Viborg, hvor han behandler smerter og fobier.

Virtual reality hjælper

For flere kan fobier være lidt af at tabu.

- Det er ikke sådan noget, man taler om, og det er heller ikke noget, man normalt går til lægen med. Skal man op og flyve, tager man måske en tablet, men det var da smartere, hvis man kan fjerne frygten, forklarer Robert Pind.

28:02
Vi har testet nogle af seernes spørgsmål om hypnose. Bl.a. har Henriette Højgaard spurgt, om man kan gøre noget ved højdeskræk. Michael Elenstein har spurgt, om man kan gøre noget ved rygetrangen. Og så tester vi, om vand kan smage som chili.

Frygten kommer i mange former. Flyskræk, tandlægeskræk, højdeskræk. Vi mennesker er bange for alt - fra edderkopper til elevatorer.

Men fælles er, at det kan behandles. Blandt andet ved at håndtere sin frygt igennem virtual reality.

- Det kan man bruge til meget hurtigt at behandle fobierne. Dels med psykologien, men man kan også teste, om det virker. Når man tør det i den virtuelle verden, så tør man også i virkeligheden, forklarer Robert Pind.

Firma er ved at udvikle app

Virksomheden EON Reality i Viborg samarbejder med lægen. Og her er de nu i gang med at udvikle en fobi-app, som skal hjælpe med at overvinde angst.

- Flere og flere vil få mulighed for at træne det her hjemme i deres egen lejlighed eller hus. Så det er jo nærtliggende, at man har en app, forklarer Rune Søvsø Christensen, som er Softwareudvikler hos EON Reality.

For Alice Jensen blev dagens behandling en foreløbig succes. I hvert fald gik hun ned af trapperne efter konsultationen i stedet for at tage elevatoren.

- Jeg er meget overrasket. Det kunne jeg ikke gøre før, forklarer Alice Jensen.

Noget tyder altså på, at det er ved at være forbi med den fobi.

2:26