VIDEO: Skarven truer fiskeynglen i åer

Skarven har invaderet flere midt- og vestjyske åer. Det er et problem for fiskene og en trussel for biodiversiteten. Nu vil en kommune skyde skarven. (Foto: Johan Gadegaard)

Skarv_0.jpg

Torben Tinggaard er medlem af Sammenslutningen ved Storåen og har været lystfisker i 35 år. Men han er ikke alene om fiskene, for de sidste fem år er der kommer flere og flere skarver til de midt- og vestjyske åer.

- De sårbare fiskebestande kan ikke tåle, at skarven spiser så mange af dem, siger han.

Men Skarven er fuldstændig ligeglad med, om den spiser truede og fredede fisk. Den har fundet ud af, at det er lettere at finde føde i åerne end ved kysterne.

Vil skyde skarven

I mange år har skarven kun været at finde i store tal ved kysterne. Men efter to kolde vintre i 2010 og 2011 rykkede Skarven ind i de varmere åsystemer blandt andet også i Skjern Å. Og det er ikke kun et problem for lystfiskerne.

- De her fisk er vigtige, ikke bare for mig personligt som lystfisker, men for hele Danmark. Vi er internationalt forpligtiget til at passe på de her arter, så det er ikke bare en snæver nicheinteresse, det er vores alles interesse, lyder det fra Torben Tinggaard.

Ringkøbing Skjern Kommune er så bekymrede over skarven i åerne, at de netop nu begynder på et forsøg for at skræmme skarverne væk fra Skjern å. Samtidig søger de nu tilladelse til at regulere skarverne ved at skyde dem.

Naturstyrelsen kommer udgangen af 2015 med en forvaltningsplan for hvad der skal gøres med skarverne.

Johan Gadegaard fangede i mandags denne video af skarverne i gang i Storåen ved Bur:

0:31

Se mere i vores udsendelse 19.30:

2:02
Over de sidste 5 år har skarven invaderet åerne, og det er et problem, for den truer fiskebestanden.