VIDEO: Se supermøllen blive rejst

Vestas' tonstunge vindmølle er verdens kraftigste og rejser sig fra fundament til vingespids i 220 meters højde. Se opsætningen på to minutter her.

Vestea_vindmoeller10_0.jpg

Om ganske få år vil byer på størrelse med Aarhus kunne få hele sin elforsyning fra kun syv havvindmøller placeret langt ude fra kysten.

Det er potentialet i Vestas' nyeste havvindmølle, som bliver den største og mest kraftfulde mølle, der nogensinde er bygget - ikke bare i Danmark, men i hele verden.

Med et vingefang på 160 meter, en højde som svarer til fire gange Rundetårn og et møllehoved på størrelse med et gennemsnitligt dansk parcelhus, er V164-8.0 MW-møllen noget af en kleppert i landskabet.

De tonstunge elementer er kommet fra Lindø Industripark (det gamle Lindøværft) ved Odense og fra tårnfabrikken i Varde - og vindmøllevingerne er sejlet helt fra Isle of Weight i England til Nordjylland. Og nu troner den første mølleprototype over testcentret i Østerild.

V164-8.0 MW-møllen vil kunne levere elektricitet til 7.500 danske husstande. Større elproduktion pr. mølle reducerer udgifterne til transport, fundamenter, installation og vedligehold og reducerer dermed de samlede omkostninger til etablering og drift af vindkraftværker på havet.