VIDEO: Sæl ved Tangeværket

Nysgerrig og sulten sæl underholder de mange gæster ved Tangeværket og Energimuseet.

Tangeværket og naboen Energimuseet har fået en ny attraktion: En spættet sæl boltrer sig i Gudenåen foran værket, hvor den spiser løs af fiskene - til stor glæde for de mange besøgende i det naturskønne område.

- Når vi fortæller folk, at der er en sæl, tror de ikke rigtig på det. Men når de så ser sælen, er de vildt begejstrede. Og jeg kan godt forstå, at den er blevet her nogle dage nu. Det er jo et rent spisekammer for den med alle de fisk, der står ved risteværket, siger museumsinspektør Flemming Pedersen fra Energimuseet.

Svømmede 30 kilometer

Det er langt fra første gang, sæler bevæger sig op i de midt- og vestjyske åer. Der er blandt andet set sæler i Skjern Å, Karup Å, Vonåen og Storåen, men ifølge sæleksperten Thyge Jensen, der er redaktør af Hvaler.dk., er det sjældent, at det lille havdyr bevæger sig så langt op i et åsystem. Der er omkring 30 kilometer fra Randers Fjord til Tangeværket.

Thyge Jensen nævner dog også et eksempel på en sæl, der er set 40 kilometer oppe i Karup Å.

Jytte Thorndahl, der er konstitueret direktør ved Energimuseet, husker også, at der en gang tidligere har været en sæl ved Energimuseet - det var for 25 år siden, og dengang blev sælen i området i en måneds tid, skriver museet på sin hjemmeside.

Spørgsmålet er så, hvor lang tid sælen bliver ved Tangeværket denne gang. Den blev første gang set i lørdags.

- For min skyld må den gerne blive her i lang tid. Den er meget nysgerrig, og man kan sagtens stå og kigge på den på en fire-fem meters afstand, fortæller Flemming Pedersen.

00:30 Luk video