VIDEO: Filmede vanvidskørsel – men politiet så med

To unge mænd filmede, mens de kørte 240 km/t på en hovedvej ved Holstebro – og det skulle de aldrig ha’ gjort.

Speedometeret når op på 240 km/t i løbet af videoen, som lå på de to unge mænds Facebook-sider.
Speedometeret når op på 240 km/t i løbet af videoen, som lå på de to unge mænds Facebook-sider.
Foto: Midt- og Vestjyllands Politi

Det kostede en ung mand hans kørekort, at en video med ham bag rattet havnede på Facebook. TV MIDTVEST har fået aktindsigt i et klip, der viser den på det tidspunkt 20-årige mand og hans kammerat i bilen.

Ifølge speedometeret kører de 240 km/t på hovedvejen mellem Holstebro og Skjern.

0:22
 

- Kort og godt - jeg væmmes over sådan en adfærd, siger Henrik Glintborg, der er leder af færdselsafdelingen i Midt- og Vestjyllands Politi.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at der er nogen, der kan køre rundt og prale med at sætte andres liv og helbred i fare, fortsætter han.

Vanvidskørslen er et eksempel på det, politiet kalder fartpral. Videoen er optaget på strækningen lige efter Ørnhøj. Det er et sted, politiet ofte ser ulykker – og kørslen chokerer lederen af færdselspolitiet.

- Mennesker bliver slået ihjel, hvis man kører så hurtigt og så stærkt. Man overlever ikke et sammenstød med over 200 km/t, siger han.

8000 i bøde og frakendt kørekort

Politiet blev gjort opmærksom på videoen på Facebook af et forsikringsselskab, og anklagemyndigheden besluttede at prøve sagen for retten.

I byretten blev den 20-årige frikendt – men Vestre Landsret mente, at videoen beviste, han havde kørt mindst 161 km/t. Det er grænsen for, hvornår man mister kørekortet. Samtidig fik den unge mand en bøde på 8000 kroner.

Landsretten lagde vægt på, at både lyd, acceleration og den hastighed, landskabet farer forbi med, bakker op om, at de unge mænd kører mindst 161 km/t.

- Og så har de endda fået lidt rabat i forhold til, at i hvert fald speedometeret siger 240 km/t. Men vi er meget tilfredse med, at den 20-årige er dømt og har mistet kørekortet. Det gør, at vi en anden gang også vil prøve det ved retten, hvis vi får en lignende sag, siger Henrik Glintborg.

En stigende tendens

Og netop lignende sager regner lederen af færdselspolitiet med, der gemmer sig rundt på de sociale medier. Hans største frygt er, at andre lader sig inspirere af pralevideoer som den fra Holstebro-egnen.

- Jeg tror faktisk, det er en del af vores kultur nu – med mobiltelefoner – at vi skal lægge vores adfærd op. Så jeg tror desværre, vi kommer til at se endnu flere sager som den her, siger Henrik Glintborg.

Midt- og Vestjyllands Politi modtager meget gerne tip om fartpral på telefonnummer 114.