Videbæk-drab: Penge kan fælde morderen

Tiltalte for drabet på en 54-årig kvinde i Nr. Vium ved Videbæk nægter sig skyldig.

En drabstiltalt 48-årig mand leverede måske selv beviset på, at det var ham, der stod bag drabet af 54-årige Hanne Birgitte Trige Pedersen nytårsaften 2015 i hendes hjem i Nr. Vium, mellem Videbæk og Skjern.

Omkring tidspunkt for drabet blev der nemlig overført 3.000 kroner fra den dræbte kvindes konto til den 48-årige mand via Mobile Pay.  Et beløb, som han i retten forklarede var betaling for leje af en maskine til noget havearbejde.  

Inden de penge blev flyttet, mislykkedes det for den drabssigtede at overføre beløb på 20.000, 5.000 og 4.000 kroner.   

Pengetransaktionerne er et af anklagerens tunge punkter i nævningesagen, der startede i dag ved retten i Herning.  

Den 48-årige mand er tiltalt for i alt fire forhold: Manddrab, brandstiftelse, bedrageri og tyveri.

Han nægter sig skyldig i alle fire anklagepunkter og har siden anholdelsen i januar sidste år ikke villet lade sig afhøre. Derfor kunne nævninge og tilhørere i dag, for første gang, høre ham forklare sig.

Den 48-årige mand fortalte blandt andet, at han skulle have fejret nytår sammen med sin kæreste 31. december 2015. Og altså ikke Hanne Pedersen. Han forlod kæresten kl. 17.50 med den forklaring, at han skulle hjem til en bekendt og lufte hunde.

Han sagde i retten, at den forklaring var løgn. I stedet kørte han hjem til sig selv, hvor han faldt i søvn og vågnede igen omkring kl. 19.15. Her fandt han sit nytårstøj frem og kørte tilbage til kæresten, hvor han tilbragte resten af aftenen.

Var på dræbtes adresse tidligere på dagen

Tidligere på dagen, den 31. december, besøgte tiltalte Hanne Pedersen i Nr. Vium for at ønske godt nytår. Det bekræftede han i retten.

Under afhøringen fortalte han, at de havde kendt hinanden siden 2010, hvor de traf hinanden via en datingside. Siden mødtes de flere gange som venner, og ikke som kærester.

Anklager Pia Koudahl forsøgte ved hjælp af chatbeskeder at så tvivl om, hvornår de to indledte bekendskabet.

Den første kontakt mellem dem var, ifølge anklageren, i begyndelsen af august 2015. I en af beskederne, skrev den tiltalte 48-årige mand, at han var forelsket i den dræbte. Modsat skrev den 54-årige nu afdøde kvinde, at de aldrig havde mødt hinanden.

I retssalen forklarede den tiltalte mand også beredvilligt, at han vidste Hanne Pedersen havde mange penge. 

- Hun var sparsommelig. Jeg ved ikke hvor mange penge hun havde på kontoen, men det var mange. Det ved jeg, sagde han.

Tiltalte forklarede videre, at han 1. januar 2016 læste om branden i den dræbtes hus. Han blev meget berørt og gik ud fra, at Hanne Pedersen var død, fordi han kunne se at hendes bil holdt ved ejendommen. Kort tid efter slettede han hende som kontakt på sin telefon.

Det forkullede lig af Hanne Pedersen blev fundet under nogle murbrokker i ruinerne af det nedbrændte hus. Et lagen var snøret rundt om benene på den døde kvinde, og i lagenet blev der fundet en lighter.

Liget havde desuden et kabel snørret rundt om halsen, og der var bundet en knude i siden af kablet. Desuden blev der fundet gaffatape ved  den døde kvindes kind. Der var ingen spor af sod i lungerne, og derfor er døden indtruffet inden branden.

Retssagen fortsætter de kommende dage, blandt andet med afhøring af 37 vidner. I alt er der sat ni dage af til drabssagen.