Viceborgmester: Alkoholbehandling er for dårlig

Kommunerne er for dårlige til at hjælpe alkoholmisbrugere. Det mener Ringkøbing-Skjern Kommunes viceborgmester, Søren Elbæk.

Ringkøbing-Skjern Kommunes viceborgmester, Søren Elbæk, er ikke tilfreds med den behandling, mange alkoholmisbrugere i dag bliver tilbudt af deres kommuner.
Ringkøbing-Skjern Kommunes viceborgmester, Søren Elbæk, er ikke tilfreds med den behandling, mange alkoholmisbrugere i dag bliver tilbudt af deres kommuner.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Han er selv ædru alkoholiker på 14. år, og så er han utilfreds med den hjælp, kommunerne giver til dem, der står i samme situation, som han selv engang gjorde.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de medarbejdere, vi har, gør sig umage og gør alt det, de kan. Men den (behandlingen, red.) er mangelfuld, fordi vi primært anvender ambulant behandling, og det er problematisk lige netop i forhold til alkoholisme.

Sådan lyder det fra Søren Elbæk, der er socialdemokratisk viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han forklarer, at borgere med alkoholproblemer flere steder kun kan få tilbudt antabus og samtalebehandling som hjælp til at komme deres alkoholisme til livs. Men det er langt fra tilstrækkeligt, mener han:

1:14
I Silkeborg Kommune har de åbnet et plejehjem for alkoholikere. TV MIDTVEST har besøgt stedet.

- Min pointe er, at antabus primært henvender sig til kroppen, hvor døgnbehandling henvender sig til hovedet. Og alkoholismen sidder mellem ørene. 

Betalte for egen døgnbehandling

Søren Elbæk er ikke ene om at mene, at døgnbehandling er den bedste vej ud af svære alkoholproblemer.

Anton Krøigaard var stof- og alkoholmisbruger i mere i 25 år. Dengang boede han uden for København, men hans kommune kunne ikke tilbyde andet end antabus og samtaler. Derfor betalte han selv for at komme i døgnbehandling på Behandlingscenter Tjele.

- Min drikketrang forsvandt den første dag i behandlingen, hvor jeg så en masse mennesker, som var i samme båd og samme behandling, som jeg. Dér tænkte jeg "fuck sådan vil jeg også have det”, forklarer han.

Og Anton Krøigaard er bestemt heller ikke blandt dem, der mener, at antabus er vejen frem i kampen mod alkohol:

- For mig er antabus en kemisk spændetrøje. Jeg har kun ventet på, at jeg kunne blive fri af den dér antabus, så jeg kunne begynde at drikke igen.

I dag er Anton Krøigaard ædru og bor i Viborg.

På Behandlingscenter Tjele har de plads til 113 i døgnbehandling. Færre og færre af dem kommer fra kommunerne.

TV MIDTVEST har forsøgt at få svar på kritikken fra Kommunernes Landsforening. Men Joy Mogensen, der er borgmester i Roskilde Kommune og formand for KL's Socialudvalg, har i dag ikke ønsket at udtale sig.