Viborg vinder byplanpris

Viborgs arbejde med det rekreative område Banebyen, etableringen af nye boliger og et plejecenter har sendt Byplanprisen til domkirkebyen.

Banebyen Viborg grafik

Strategisk planlægning med stor konsekvens og en perlerække af resultater. Sådan lyder vurderingen af Viborg, som er blevet kåret som årets vinder af Byplanprisen.

- Jeg er glad og meget stolt. Det er en flot anerkendelse og et skulderklap, som vi vil give videre og dele med en bred kreds af samarbejdspartnere, siger Viborg Kommunes borgmester, Torsten Nielsen (V), der fik overrakt Byplanprisen under Det danske Byplanmøde foran 600 politikere og byplanlæggere, i en pressemeddelelse.

Det er blandt andet Viborgs arbejde med det rekreative område Banebyen, etableringen af nye boliger og et plejecenter, der har sendt prisen til domkirkebyen.

Juryen lagde også vægt på de resultater som byplanlægningen har kastet af sig - blandt andet tiltrækningen af Apple og et stort klimaprojekt ved Søndersø. 

- Det er en meget gennemtænkt og gennemført planlægning som har været afgørende for, at Byplanprisen 2017 lander i Viborg. Særligt omdannelsen af det gamle industrikvarter, der nu er kernen i Banebyen, er et flot og inspirerende eksempel på god og konsekvent planlægning. Viborgs planlægning er stærkt forankret og samarbejdsformen skaber dynamik. Man kan se, at det politiske ejerskab er stærkt, og der er løbende dialog på tværs af offentlige og private aktører. Det er en tilgang som bør inspirere andre kommuner, siger Mads Rue, der er arkitekt og en del af Byplanpris-juryen. 

På sigt etableres 1.700 nye boliger, erhverv og institutioner i Banebyen i Viborg, blandt andet det moderne ungdomshus GAME Streetmekka, et nyt plejecenter, gymnasium og grønne områder. Samlet set investeres 5 mia. kr. i Banebyen.

Viborg Kommune vandt Byplanprisen som én af tre nominerede. De to øvrige kandidater var Østerbro i Odense Kommune og Naturbydelen Ringkøbing K i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det er ti år siden, at en kommune her i landsdelen sidst vandt byplanprisen. Dengang gik prisen til Silkeborg Kommune. I 2002 vandt Herning Kommune prisen.

Byplansprisen blev uddelt første gang i 1996. Den uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen og tildeles hvert år en kommune, en region eller en organisation, som har gjort "en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer".

2:16
Interessen for at bygge og bo i ny bydel i VIborg er så stor, at den ventes fuldt færdig om 3-5 år.