Viborg kæmper for nye investeringer fra digitalt eldorado

Borgmester i Viborg tror på tusindvis af nye job som afledt effekt af Apples milliardinvestering i Viborg.

apple-tegning.jpg

Viborgs borgmester Torsten Nielsen (K) vil sent glemme datoen 23. februar 2015. Det var den dag, han stod frem på et pressemøde og fortalte den måbende offentlighed, at it-giganten Apple skyder 6,3 milliarder kroner i et datacenter på en mark ved Foulum. Investeringen blev kaldt den største udenlandske anlægsinvestering til dato. Borgmesteren udtalte, at datacentret kunne tiltrække så mange som 10.000 nye arbejdspladser til kommunen. Nu - halvandet år senere - er anlægsarbejdet til datacentret så småt gået i gang. Fredag er Apple vært ved et åbent hus-arrangement for lokalområdet, hvor man vil vise en ny model for centret frem.

Borgmester Torsten Nielsen tror fortsat fuldt og fast på, at datacentret kommer til at tiltrække langt flere arbejdspladser end de 150 personer, som kommer på lønningslisten hos Apple.

- Jeg har sagt 10.000 arbejdspladser, og det står jeg fuldt på mål for. Jeg er ikke et sekund i tvivl, når jeg ser, hvad Facebooks indtog gjorde for den svenske by Luleå. Når først Apple har sagt god for Viborg, vil der være andre virksomheder, som vil være klar til at følge efter, siger Torsten Nielsen med henvising til Facebooks investerning i Luleå, der kastede 4500 arbejdsplads af sig.

Ny charmekampagne

Viborg kommune har nu søsat sin egen charmekampagne Invest in Viborg, der ifølge borgmesteren allerede har kastet adskillige kontakter fra interesserede virksomheder af sig.

- Vi har vores egen mand ansat i Silicon Valley (Apple og andre it-virksomheders vugge i Californien, red.), som kun har til formål at opsøge virksomheder derovre og forklare, hvor godt vi gør det. Der foregår sonderinger i fortrolighed, så derfor kan jeg ikke sige mere, siger borgmesteren.

- Jeg synes, at vi på kort tid har skabt en meget velsmurt maskine, og jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at høste frugterne af det, siger Torsten Nielsen.

 

Kommunen vil også etablere et netværk - Danish Datacenter Supplier Network - der skal gøre Danmark attraktivt for etablering af flere store datacentre. Flere end 100 virksomheder har meldt deres ankomst til opstartsmødet 3. november.