Viborg har fundet opskriften på at lokke folk hjem

Tal fra Kommunernes Landsforening viser, at hver femte fraflyttet viborgenser født i 1981 er flyttet tilbage igen.

Viborg Kommune skilt 3.jpg

I Viborg Kommune har man succes med at lokke de fraflyttede viborgensere hjem efter eksempelvis endt uddannelse. Tal fra Kommunernes Landsforening viser, at blandt de viborgensere der er født i 1981 og flyttet fra Viborg, er hver femte flyttet tilbage igen. På rådhuset i Viborg er man ikke i tvivl om, hvad der lokker folk hjem.

- Idenfor en time har du adgang til en halv million arbejdspladser, hvis man bosætter sig i Viborg Kommune. Vi ved, at det at få et arbejde, det er den vigtigste årsag til, at man vælger at flytte, siger Lasse Jacobsen, Kommunaldirektør i  Viborg Kommune.

Mange af dem vi har læst sammen med har også taget turen fra Aarhus og bosat sig her i byen.

En af dem, der er flyttet tilbage til Viborg er Kristian Smidt. Efter af han havde gjort sit Statskundskabstudie i Aarhus færdigt, vedte han sammen med sine kone tilbage til Viborg. 

- Vi er faldet rigtig godt til. Vi har et godt netværk og  nogle gode venner. Mange af dem vi har læst sammen med har også taget turen fra Aarhus og bosat sig her i byen.

For at lokke folk som Kristian Smidt til kommunen, tilbyder Viborg for eksempel boliggaranti. De har ligeledes skabt et uddannelsesmiljø og investeret i flere kulturelle tiltag de seneste år. Desuden skal byens gode ry gøre den interessant at flytte til.  

- Det handler jo først og fremmest om, at man har nogle vilkår at tilbyde, og så forsøge at få bredt det ud igennem mennesker, der får positive oplevelser. Det er både dem der bor her, som bliver de gode ambassadører udadtil, og det er besøgende, det er turister, siger Lasse Jacobsen. 

For Kristian Smidt var det især jobmulighederne, der lokkede ham og familien til Viborg. 

- Da vi valgte det i sin tid, så var det især de jobmæssige muligheder, der spillede ind. Vi kunne have taget mange jyske byer, hvor man kunne have opnået samme tryghed. Der er Viborg jo ikke nogle unik by på den måde, men de havde bare nogle jobmæssige muligheder, der gjorde at vi valgte at komme tilbage til Viborg, siger han.

 

Fokus på familierne

Kristian Smidt kendte Viborg godt som ung, men ifølge ham er byen helt anderledes som familiefar

- Hvis jeg skulle have været 25 år og komme tilbage uden familie, så tror jeg ikke, det havde været den store succes. Men når man har kone og børn med og kommer ind i et skolemiljø og daginstitutionstilbud, så bliver det nemmere.

Viborg kommune har stort fokus på, at kommunens rammer og strukturer passer til familiernes behov. 

- Det handler om alt lige fra, at man som byggesagsbehandler sørger for, at man leverer en kort sagsbehandlingstid.  Til at børnehaverne også tænker i, at når vi tager os af Lille Peter, så hans forældre kan koncentrere om deres arbejde. Det hele er en del af tænkningen, siger Lasse Jacobsen.