Viborg er Danmarksmester i brystkræftoperationer

For andet år i træk hiver Viborg prisen hjem som Danmarks bedste hospital til operationer for brystkræft.

De kan vist godt være stolte på hospitalet i Viborg. Igen i år har de vundet prisen som Danmarks bedste til brystkræftoperationer. Det er fagbladet Dagens Medicin, der står bag kåringen. En af årsagerne til, at de i Viborg endnu engang bærer titlen, er, at de på Kirurgisk Afdeling i Viborg altid under operationen tjekker, om kræften har spredt sig til lymfeknuderne. Har kræften det, så bliver lymfeknuderne fjernet med det samme.

- Vi er utrolig stolte af igen at kunne få denne anerkendelse for vores arbejde. Kirurgerne er gode til at bruge den såkaldte sentinel node-metode. Det betyder, at færre patienter skal genopereres, siger ledende bioanalytiker Lene Sofia Sørensen ved Patologisk Institut.

quoteVi er utrolig stolte af igen at kunne få denne anerkendelse for vores arbejde. 

Lene Sofia Sørensen, ledende bioanalytiker, Patologisk Institut, Regionshospitalet Viborg

Rent praktisk sker det ved, at lægerne sprøjter et stof ind i kræftknuden. Stoffet viser så vej til de lymfeknuder, som kræften har spredt sig til. Regionshospitalet Viborg er det eneste hospital, der anvender den metode ved hver eneste brystkræftoperation. På landsplan bliver det gjort ved 96 procent af operationerne.

- Før vi begyndte at bruge sentinel node-metode, kunne vi være nødt til at fjerne flere lymfeknuder og gå op i armhulen. Det førte til flere komplikationer for patienterne. Vi kunne også overse en spredning til lymfeknuderne. Derfor er metoden en stor forbedring for patienterne,  forklarer ledende overlæge Einar Pahle fra Kirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg.

På 2. pladsen ligger Ringsted, og på en 3. plads ligger Randers.