Kommune i opråb til minister: Vi skal skære urimeligt meget

Politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune er ikke tilfredse med den statslige udlingningsordning, der fratager kommunen 80 millioner kroner næste år.

Udsnit af brevet til ministrene. Resten kan læses længere nede i artiklen.
Udsnit af brevet til ministrene. Resten kan læses længere nede i artiklen.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Ringkøbing-Skjern kommune har mistet 80 millioner kroner i statslig udligning på et år. Derfor har hele byrådet nu sendt et åbent brev til social- og indenrigsminister Astrid Krag (A) og skatteminister Benny Engelbrecht (A), hvor de opfordrer til et opgør med det, de kalder et urimeligt udligningssystem.

Kommunen skriver i brevet, at de næste år er den kommune i hele landet, der taber mest i statsligt tilskud per borger.

Det har givet Ringkøbing-Skjern en alvorlig udfordring, hvor de skal finde besparelser for 300 millioner kroner de kommende fire år.

"Realiteten er, at kommunens medarbejdere hver dag kæmper for - og lykkes med - at levere en god service, på trods af, at kommunen relativt set har lave udgifter sammenlignet med andre kommuner på områder som administration, undervisning, dagtilbud, anlæg og ældre. 

Nu skal vi så skære igen - og urimeligt meget. Samtidig kan vi konstatere, at på grund af skævheden i udligningsordningen får andre og langt mere velhavende kommuner ganske enkelt flere penge i kassen, end de har lov til at bruge," står der blandt andet i brevet, der på vegne af hele byrådet er underskrevet af borgmester, Hans Østergaard (V).

Her kan du læse hele byrådets brev.
Her kan du læse hele byrådets brev.
Foto: TV MIDTVEST

Landede budget tirsdag aften

På trods af svære vilkår blev byrådet i aftes enige om et bredt budgetforlig, hvor besparelserne på de kommunale kerneydelser, ifølge en pressemeddelelse fra kommunen, så vidt muligt er begrænset. 

Forhandlingerne endte med besparelser på godt 250 millioner kroner frem mod 2023.

De væsentligste steder, der bliver ramt af besparelser, er eksempelvis vækstpuljerne, der vil blive reduceret med 10 millioner år. Derudover er der varslet effektiviseringer på 0,5 % på alle driftsområder. Desuden skal administrationen, særligt staben på Rådhuset, reduceres. 

Hvis du vil læse mere om udligningssystemet, kan du finde flere informationer på Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside.