Høfde 42 bliver renset for kviksølv: Vi regner med at finde 14 kilo

Ved Høfde 42 på Harboøre Tange er virksomheden Krüger A/S lige nu ved at trække kviksølv ud af sandet.

hfde42.jpg

Sandet ved Høfde 42 er lige nu i gang med at blive renset.
Det er virksomheden Krüger A/S, der skal rense området for kviksølv. Ifølge Krügers analyser er der cirka en liter kviksølv i de 40 tons sand. Det svarer til 14 kilo, og det lyder måske ikke af så meget, men på grund af giftigheden er det faktisk en ganske alvorlig og farlig mængde.

- Hvis vi kommer igennem med at vise, at det her kan lade sig gøre på en god måde, så er der rigtigt meget potentiale i det. Jeg er faktisk ret sikker på, at telefonen begynder at ringe. Kviksølv er et stort problem over det meste af verden, og som det er lige nu, findes der ikke rigtigt nogle ordentlige metoder til at gøre noget ved det. Det er derfor, at det er så vigtigt med det her projekt, siger Maiken Faurbye, der er afdelingschef ved Krüger A/S.

På lokaliteten ”Kulhus”, 300 meter fra Høfde 42 og med udsigt over Vesterhav og klitter, står en container med 25 kubikmeter sand og nogle varmelegemer, der langsomt varmer sandet op til 350 grader.

Normalt arbejder Krüger med organiske stoffer som foreksempel klorerede opløsningsmidler, når de renser jorden ved at varme den op, og der ligger den temperatur, som de gerne vil ramme, noget lavere.

- Men med kviksølv er der jo tale om et metal og grundstof, så det er noget anderledes. Til gengæld har kviksølv også den egenskab, at det kan fordampe, og derfor er det muligt at bruge vores metode, siger Maiken Faurbye.

Selve opvarmningen af sandet tager ca. fire måneder, før man når den såkaldte ”target-temperatur” på 350 grader, hvor al kviksølvet bør være fordampet. I den mellemliggende periode fordamper og nedbrydes en række andre giftige og miljøfremmede stoffer fra sandet - blandt andet pesticider.

- Vi opsamler forureningsstofferne, mens vi varmer sandet op og analyserer for kviksølv og fire forskellige pesticider og opløsningsmidler, fortæller Thomas Asmussen. Han er den tekniker, der har være med til at opbygge anlægget.

Miljøstyrelsens Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) har støttet projektet med 3,1 millioner, som er halvdelen af omkostningen ved at gennemføre projektet, der alt i alt tager et år.