Støttekroner sikrede Claus hurtigt internet: - Vi kunne ingenting før

Claus Mosekjær fra Lemvig er en af cirka 1000 midt- og vestjyder, der nåede at få hurtigere internet gennem den nu sløjfede bredbåndspulje.

Børnene kunne ikke engang spille eller bruge iPad, vi kunne ikke streame Netflix og HBO privat, og min kone kunne ikke sidde og arbejde på nettet derhjemme. Vi kunne faktisk ingenting, fortæller Claus Mosekjær om tiden inden, han via bredbåndspuljen fik støttekroner til hurtigere internet.
Børnene kunne ikke engang spille eller bruge iPad, vi kunne ikke streame Netflix og HBO privat, og min kone kunne ikke sidde og arbejde på nettet derhjemme. Vi kunne faktisk ingenting, fortæller Claus Mosekjær om tiden inden, han via bredbåndspuljen fik støttekroner til hurtigere internet.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Det er slut med at søge om støtte til hurtigt internet i tyndt befolkede områder. Den nye regering har ikke sat penge af til Bredbåndspuljen på finanslovsforslaget - en pulje der ellers var på 100 millioner kroner.

En af dem, der har haft glæde af bredbåndspuljen er Claus Mosekjær. Som indehaver af butikken og webshoppen Fnugfri.dk søgte han staten om penge til hurtigere bredbåndsforbindelse.

- Det var vigtigt for mig at kunne bruge noget ekstra tid på min webshop derhjemme, det kunne bare ikke lade sig gøre.

Boliger er usælgelige

Claus Mosekjær bor i Lemvig, og inden han fik gravet kabler ned, havde han kun en internethastighed på mellem 3 og 4 megabit. Det var på ingen måde nok til at kunne drive sin webshop - også hjemmefra.

- Børnene kunne ikke engang spille eller bruge iPad, vi kunne ikke streame Netflix og HBO privat, og min kone kunne ikke sidde og arbejde på nettet derhjemme. Vi kunne faktisk ingenting, fortæller han.

Men samme mulighed som Claus Mosekjær har fået, ser det ikke ud til, at andre får i fremtiden. Bredbåndspuljen, der skal sikre en god internetadgang til folk bosat i tyndtbefolkede områder, er nemlig ikke en del af finanslovsforslaget. Og det er et stort problem mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:

- En lynhurtig bredbåndsforbindelse er lige så vigtigt som vand og el i boliger. Man kan se i statistikkerne, at ejendomsmæglerne har svært ved at sælge boliger i områder, hvor der ikke er en hurtig infrastruktur, siger han.

Minister forsvarer beslutningen

I tre år har boligejere og virksomheder i tyndt befolkede områder i Danmark kunnet søge støttekroner til hurtigere internet. Finansminister Nicolai Vammen forsvarede på et pressemøde i dag beslutningen om ikke at afsætte penge til en ny bredbåndsåpulje.

- Der er en konkret pulje, der udløber nu, som vi ikke har sat penge af til. Men det er ikke sådan, at det er en indsats, vi nedlægger, lød det fra den socialdemokratiske finansminister.  

Claus Mosekjær er glad for, at han nåede at være én blandt godt 1000 midt- og vestjyder, der fik hurtig internetadgang gennem statens bredbåndspulje.

- Det var fantastisk. Det var ligesom juleaften, da man kom hjem. Man skulle bare prøve alt muligt, og det kom bare med det samme. Det var fantastisk.

Det koster i gennemsnit lidt over 30 tusinde kroner per husstand, der skal have bredbånd gennem puljen.