Fjernvarmeværker: Vi kan løse politikernes klimamål

Dansk Fjernvarme mener, de kan levere næsten halvdelen af regeringens og folketingets CO2-mål.

Kristian Thulesen Dahl besøgte i dag fjernvarmeværket i Ejstrupholm.
Kristian Thulesen Dahl besøgte i dag fjernvarmeværket i Ejstrupholm.

Mange af landsdelens varmeværker er i fuld gang med at stille om til grønnere energikilder som varmepumper og solpaneler.

Faktisk har Dansk Fjernvarme beregnet, at de kan levere næsten halvdelen af Folketingets mål om at fjerne 70 procent af Danmarks CO2-udslip i 2030.

- Grøn boligopvarmning kan altså levere 45 procent af den store udfordring, de har på Christiansborg i øjeblikket, siger Jesper Frost Rasmussen, der er formand for Dansk Fjernvarme.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl besøgte i dag varmeværket i Ejstrupholm, der sammen med værket i Nørre Snede er i fuld gang med at gå over til grønnere tider.

- Vi skal have gassen så langt ned som muligt. Og så skal vi bruge alt den vindmøllestrøm, vi har i Danmark, siger formanden for Nørre Snede Varmeværk, Frank Sørensen.

Varmepumper og solpaneler er nogle af de grønne greb, som mange varmeværker nu skruer på. Og om ti år kan de fossile brændsler være helt forduftet, så al fjernvarme er CO2-neutral.

Nye regler kan spænde ben

Men den grønne plan er truet af en politisk beslutning om, at værkerne nu skal til at bruge mere tid på at dokumentere og indberette oplysninger.

- Det er simpelthen nødvendigt, at man har lidt mere frihed. For så er jeg helt sikker på vi får de grønne løsninger, der kan bidrage til regeringens målsætninger, siger Frank Sørensen.

Thulesen Dahl vil nu tage bekymringerne med tilbage til Christiansborg. 

- Det er i hvert fald dumt at lægge et bureukratisk monster ned over sektoren, før man ved i, hvilken grad fjernvarmen skal bidrage til den grønne omstilling, siger Kristian Thulesen Dahl.

Men i regeringspartiet vil man ikke love at lempe på reglerne. 

- Jeg kan ikke love noget, nej. Men jeg vil gerne lytte til fjernvarmeværkerne, når de kommer med gode ideer til den grønne omstilling, siger Anne Paulin, der er Klima-, energi og forsyningsordfører for Socialdemokratiet. 

2:13