Økologisk krise: Vi gider ikke købe økologiske æg - nu dropper landmænd økotanken

Forventningerne til salget af økologiske æg var store. Salget er dog ikke helt som forventet, derfor dropper flere landmænd nu økologi.

Der bliver produceret flere økologiske æg end vi køber. Derfor beskæres produktionen nu.
Der bliver produceret flere økologiske æg end vi køber. Derfor beskæres produktionen nu.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Drop økologi og slagt dine høns. 

En drastisk melding i tider, hvor bæredygtighed og økologi i den grad vinder frem.

Meldingen til flere producenter af økologiske æg er da også ganske uventet. Det fortæller sektorchef i Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen, i et interview med Landbrugsavisen.

- Man troede, flere vile købe økologiske æg, efter buræggene stort set forsvandt for et par år siden. Men der er stadig cirka to ud af tre forbrugere, der køber det billigste, siger Jørgen Nyberg Larsen til Landbrugsavisen. 

Hos de kunder TV MIDTVEST i dag mødte i Kvickly i Holstebro var der da heller ingen tvivl om, hvad der betød noget i forhold til valget af æg. 

- De her skrabeæg var på tilbud, dem vælger jeg altid, fortæller Jette Opstrup. 

- Jeg vælger skrabeæg, for det er de bedste. Og så er de også billige, forklarer Katrine Damtoft. 

Salget af økologiske æg har den senere tid ikke fulgt samme udvikling som produktionen af æg med Ø-mærket. I 2018 blev der produceret 13,7 procent flere økologiske æg, men salget steg kun med 4,5 procent. 

Skrabeæg slår økoæg

Økolgiske æg havde sidste år en markedsandel på 29.7 procent i Danmark, hvilket er det højeste i EU. Forventningen var dog klart fra branchen, at andelen ville være højere efter det meste af detailhandlen udfasede buræg. Derfor har pakkerierne indgået aftale med en god håndfuld ægproducenter om for en periode at omlægge produktionen. 

- Man gør det for at optimere økonomien i hele kæden. Det koster mere at producere et øko-æg, end det koster at producere skrabe- og frilandsæg, så man vil nødigt lave for mange af de dyreste produkter, for alternativet er at sælge til ægproduktfabrikkerne til langt lavere priser, forklarer Jørgen Nyber Larsen. 

Desuden begynder man fremover at slagte de økologiske høns tidligere. Efter buræg stort set er forsvundet væk fra markedet, er salget af skrabeæg og frilandsæg også steget markant (30,5 og 16,9 procent). Tendensen er altså klar; to ud af tre danskere køber det billigste produkt på markedet. 

Rammer alle økologiske producenter

Jakob Kjær fra Herning producerer flere milioner æg om året. Han mærker på pengepungen betydningen af, at danskerne køber færre økologiske æg end branchen forventede. 

- Det har da været sjovere at producere økologiske æg. At prisen er faldet har koster mig vel cirka 200.000 om året. Vi forsøger at hente noget ved at minimere andre omkostninger, men uanset hvad, så kan det mærkes, fortæller Jakob Kjær. 

Da buræg for et par år siden blev udfaset fik burægsproducenterne en bonus, hvis de lagde om til økologisk produktion. Det fik flere til at omlægge til økologi end forventet. Jakob Kjær ser det faktum, samt usikkerheden ved hvilket æg burægskunderne ville vælge, som årsagen til krisen økoproducenterne er ramt af. 

26:28
I 4 programmer tager vi temperaturen på økologien netop nu. Økologien har udviklet sig voldsomt de sidste 15 år. Det er gået fra at være en ideologi til at blive big business.
2:23
Se hele indslaget om udfordringerne for de økologiske æg her.