VUC-forstander: Vi er truet på livet

På VUC Holstebro-Lemvig-Struer er man presset på økonomien. Ifølge forstanderen på stedet er man så presset, at hele institutionens eksistens er på spil.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen var i dag på besøg på VUC i Struer. Her ses hun sammen med forstander Gert Sander Jensen.
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen var i dag på besøg på VUC i Struer. Her ses hun sammen med forstander Gert Sander Jensen.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

VUC centrene rundt i landet har de seneste år været stærkt presset på økonomien. Det mærker man blandt andre i Struer, hvor byens VUC-uddannelse har oplevet en markant nedgang i antallet af elever de seneste år.

- Vi har et fantastisk hus med en super beliggenhed, men vi mangler kursister, og det gør, at vi nu her er truet på livet. Sidste år gav huset her et underskud på en million, så vi trænger helt sikkert til noget hjælp, fortæller Gert Sander Jensen, der er forstander på VUC Holstebro-Lemvig-Struer.

I sidste uge kom det frem, at VUC-afdelinger i otte danske byer må dreje nøglen om til sommer. Det skrev avisen.dk på baggrund af en opgørelse fra lederforeningen Danske HF og VUC.

Derudover er 13 undervisningssteder andre steder i landet "sårbare over for lukning", hvilket betyder, at de i det kommende skoleår har færre end 100 elever. I 2016 havde VUC i Struer 80 helårselever, mens de i år har 30 helårselever.

- Den primære årsag er, at folk arbejder. Indtil hjulene stopper med at køre så stærkt ude i virksomhederne, vil vi mangle nogle kursister. Sådan er det bare, men det er vigtigt, at vi har beredskabet. Vi lukkede vores afdeling i Lemvig i 2011. Vi kan se på antallet af kursister fra de enkelte kommuner, at det betyder, at folk fra Lemvig Kommune ikke får den udannelse, de burde have i forhold til Holstebro og Struer, fortæller Gert Sander Jensen.

Struer har brug for en VUC

Tidligere i dag kom det frem, at Socialdemokratiet foreslår at tilføre 50 millioner kroner til de sårbare VUC-uddannelser i Holstebro, Lemvig, Struer, Morsø og Thisted Kommune.

- Vi foreslår at afsætte penge til de VUC´er, som risikerer at lukke i de kommende år. Når man står her i Struer og taler med de unge mennesker, som er i gang med en uddannelse, så kan man virkelig mærke behovet for, at der også i fremtiden er en VUC lige præcis i Struer, fortæller Mette Frederiksen.

Er det så en garanti for, at der ikke er nogen VUC´er, der kommer til at lukke?

Jeg kan ikke give en garanti i forhold til, hvordan andre i Folketinget har det med lukning af VUC´er. Det, jeg kan se, er, at der er blevet færre uddannelser rundt omkring i landet, og VUC´erne er truet på grund af blandt andet store besparelser de seneste år. Når VUC-uddannelsen er truet, så er byen det også, fortæller Mette Frederiksen. 

2:16
VUC afdelingerne har de seneste år været hårdt presset på økonomien. Nu dukker der måske en redningsplanke op i horisonten.