Internettet truer små butikker: - Vi er oppe mod en mastodont

Henrik Christiansen og Steen Brokær går forrest for at redde de små butikker mod den stigende internethandel.

2:17
Henrik Christiansen fra Vinderup Handelseforening og Steen Brokær fra Holstebro Kommune.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Mange butikker i mindre byer har i kampen mod internethandlens fremkomst været nødt til at dreje nøglen om for sidste gang. Byerne i Holstebro Kommune er ingen undtagelse, men nu bliver kampen mod de tomme butikslokaler taget op.

Det er de tre byer Vemb, Ulfborg og Vinderup, der danner ramme for et udviklingsprojekt, hvor Holstebro Kommune i samarbejde med lokale kræfter skal forsøge at få varer, butikspersonale og kunder tilbage i de tomme butikker, der er i byerne.

- Vi er oppe mod en mastodont, når vi snakker om internettet. For det er jo kommet for at blive. Det skal vi ikke glemme, men vi skal bare gøre det, at vi ikke skal begynde at sige, at vi vil konkurrere på priserne, som der er på internettet. Vi skal gøre os anderledes og attraktive på en anden måde, siger Henrik Christiansen, der er medlem af Vinderup Handelsforening og en af ildsjælene i udviklingsprojektet.

Henrik Christiansen opfordrer de fysiske butikker til at vise kunderne, at de kan levere noget, som kunderne ikke forventer at få for deres penge. De skal give kunderne en oplevelse sammen med deres køb og et indspark til, hvordan det er at handle i en fysisk butik frem for at handle på nettet.

Stor støtte fra kommunen

De lokale handelsforeninger er ikke alene om at få fyldt butikslokalerne igen.

Holstebro Kommune samarbejder med byerne om igen at skabe liv, hvor chefen for udvikling og strategi i kommunen, Steen Brokær, har grebet opgaven. Det sker på trods af, at han ikke mener, at det er en kommunal opgave at blande sig i detailhandel.

- Det er en kommunal opgave at sørge for, at vi har nogle velfungerende byer. Vi er en af forudsætningerne for, at man kan lykkes i de her stationsbyer, siger han om kommunens indsats i udviklingsprojektet.

Kunderne bliver hørt

I håbet om at lokke flere personer til de fysiske butikker i byerne er de potentielle kunder blevet hørt.

Hoveddelen af de borgere, der har givet forslag til, hvad de mener, der skal til for, at fysiske butikker igen kan pryde bybilledet, har klare ønsker. De vil have et større udvalg af varer på hylderne og længere åbningstider.

1:52
Også i Ringkøbing bliver der gået til den i kampen mod butiksdød. Her blev der mandag aften afholdt Womens Night, som trak 250 købeglade gæster til.
Foto: Indslag: Stine Agnholt Andersen og Richard Svendsen