Nabo til udviste kriminelle: - Vi er bekymrede for at få denne her gruppe permanent

Planen om et udrejsecenter på øen Lindholm er droppet i regeringsforhandlingerne, og det får nu naboer til Kærshovedgård til at frygte, hvad der så skal ske med beboerne.

Ole Tranberg er nabo til Kærshovedgård og frygter, at beboerne skal blive boende permanent.
Ole Tranberg er nabo til Kærshovedgård og frygter, at beboerne skal blive boende permanent.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Der var udsigt til, at udviste kriminelle ikke længere skulle være på Kærshovedgård ved Bording.

De skulle sendes til den meget omtalte ø Lindholm, men Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre er nu blevet enige om at droppe øen.

Spørgsmålet er, hvad der skal nu skal ske med dem. Ifølge en nabo til centret er Kærshovedgård ikke ude af ligningen.

- Som jeg læser det, vil man lave en grundigere undersøgelse, og det vil i min verden sige, at Kærshovedgård ikke er taget ud af den ligning endnu. Vi er bekymrede for, at vi får den gruppe permanent, siger Ole Tranberg.

Ingen vil have dem

For lokalområdet var det en mindre lettelse, at beboerne på Kærshovedgård ville blive fjernet fra området. Men på den anden side er Ole Tranberg ikke i tvivl om, at det bliver svært at finde et nyt sted til dem.

- De skal et andet sted hen, og så har vi balladen endnu en gang og er tilbage ved start, for du kan jo ikke placere de her mennesker et sted i Danmark, uden at de kommer i kontakt med det omgivende samfund, siger han.

Borgmesteren i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen (V), tror også, at det i de kommende forhandlinger mellem partierne bliver svært at finde et nyt sted til de udviste kriminelle.

-  Der klart, at det giver nogle politiske problemer for et politisk system at finde ud af, hvad er det for en løsning, man kan komme op med, for der vil ikke være et lokalområde, der siger "juhuu, dem skal vi have." Så man står med nogle udfordringer i forhandlingerne, siger Ib Lauritsen.

2:03
Se interviewet med Ole Tranberg her. 

Et problem i halvandet år

Beboerne på Kærshovedgård er udviste og afviste udlændinge og udlændinge på tålt ophold. Ikast-Brande Kommune har i halvandet år påpeget, at det var en dårlig ide at placere de tre grupper samme sted.

- Man bakker op om det, vi har sagt i halvandet år, at det er meget uhensigtsmæssigt, at de er på det samme center, derfor er det neutralt for lokalområdet. Der skal findes en anden løsning, siger Ib Lauritsen.

Borgmesteren havde forventet, at det her område var en af de ting, der ville komme i spil, men han har ikke de store forventninger til, hvordan forhandlingerne vil ende.

- En type symbolpolitik bliver måske aflyst af en anden, og det er, at der skal de i hvert fald ikke være. Det er nok, som det er i politik, siger han.

Hvad der skulle ske med øen Lindholm efter valget, var et af de spørgsmål, som Mette Frederiksen ikke gav et klart svar på under valgkampen.

De radikales Morten Østergaard udtaler, at man nu er blevet enige om at "skrinlægge alletiders dårligste løsning," men han giver ikke udtryk for, at der er fundet et alternativt sted at sende kriminelle udviste hen.

2:19
Indslag fra 1/12-18: I Bording mener flere lokale, at det er en god idé at sende udviste kriminelle og udlændinge på tålt ophold til øen Lindholm.