Biskop: Veto mod store testmøller var ikke forgæves

Biskop Elof Westergaard håber, at man i fremtiden husker hensynet til landskabet og kirkerne, når der skal planlægges nye vindmøller.

Biskop Elof Westergaard, Ribe Stift.
Biskop Elof Westergaard, Ribe Stift.
Foto: Gitte Volsmann

Selv om Ribe Stift ikke fik medhold i sit veto mod planerne om at opføre to testvindmøller på Velling Mærsk mellem Ringkøbing og Stauning, mener biskop Elof Westergaard langt fra, at stiftets indsigelse har været forgæves.

Tværtimod mener han, at kampen om vindmøllerne i det vestjyske kan få indflydelse på lignende sager i fremtiden.

- Jeg håber og tror på, at den langvarige proces kan være med til at skabe nogle andre procedurer, så man fra centralt hold husker også at tænke på de landskabelige værdier, når man skal udvælge områder til store vindmøller, siger Elof Westergaard til tvmidtvest.dk.

Stiftet havde nedlagt veto med den begrundelse, at møllerne vil få alt for stor indvirkning på landskabet og kirkerne i Velling og Gammel Sogn - alligevel valgte erhvervsminister Rasmus Jarlov (C) i går fredag at give grønt lys til møllerne.

- Jeg er meget enig med kirken i, at der skal tages hensyn til landskabet, men det er også nødvendigt, at der kan opstilles testmøller, så vores vindmølleindustri kan udvikle sig, sagde han. 

Jarlov understregede, at han generelt gerne ser, at vindmøller placeres langt ude på havet, men - sagde han - testmøller skal placeres på land, så man jævnligt kan kontrollere dem og udskifte reservedele.

Elof Westergaard siger, at han er ked af beslutningen, men han roser også ministeren for at tage til det vestjyske og selv studere forholdene, inden han traf en beslutning.

Møllerne bliver omkring 200 meter høje - de fleste landsbykirker er omkring 25 meter.

- Møllerne bliver meget dominerende, ikke kun i forhold til kirkerne, men også i forhold til det meget åbne og sårbare vestjyske landskab. Vores konsulenter var slet ikke i tvivl om, at vi skulle nedlægge veto i denne sag. 

- Ministeren har det sidste ord, så sagen slutter nu for vores vedkommende. Men jeg håber, at forløbet kan være med til at skærpe bevidstheden om det vestjyske landskab, siger Elof Westergaard.

Politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune støtter planerne om de nye testmøller. Kommunen fik den første ansøgning i 2013 - dengang blev der søgt om fire møller, hvilket senere blev ændret til to.

2:17
Rasmus Jarlov var selv i det vestjyske for at studere forholdene, inden han traf den endelige beslutning. Se et indslag om hans besøg her.