Vestre Landsret: Banksag først i gang om tre år

Vestre Landsret har besluttet først at behandle sagen om tab på 700 millioner i ebh bank i 2017 og 2018.

ebh2.jpg

Først om næsten tre år kan Vestre Landsret tage fat på retssagen om tab på 700 millioner kroner i ebh bank.

Landsretten har bestemt, at retssagen begynder 4. september 2017. Cirka et år senere ventes sagen at slutte.

Selskabet Finansiel Stabilitet, som rydder op i banksektoren, har stævnet 17 tidligere direktører, bestyrelsesmedlemmer og den eksterne revision med krav om 700 millioner kroner.

Retssagen blev anlagt i 2011, og dommen kan altså ventes syv år senere - i efteråret 2018.

At forløbet bliver så langvarigt, skyldes blandt andet, at de sagsøgte har bedt først landsretten og derefter Højesteret om at afvise sagen.

I maj sidste år sagde Højesteret dog ja til lade sagen fortsætte. Og ved et retsmøde for nylig blev de godt 100 datoer fastlagt i de mange involverede advokaters kalendere.

- Der var ingen protest ved berammelsen, hvor vi havde alle advokater samlet, siger landsdommer John Lundum fra Vestre Landsret.

- Vi har en interesse i at få behandlet sager inden for en rimelig tid. Men der er ikke grundlag for at tro, at vi kunne gå i gang på et tidligere tidspunkt, siger landsdommeren til Ritzau.

Årsagen er blandt andet, at forberedelsen af retssagen ikke er overstået. Finansiel Stabilitet har endnu ikke taget stilling til, om man ønsker syn og skøn. Det er heller ikke afklaret, om revisorernes responsumudvalg skal på banen.

- Hvis det sker, vil der erfaringsmæssigt gå en del tid med at formulere de spørgsmål, man ønsker besvaret, forklarer John Lundum.

Formulering af spørgsmål kan nogle gange blive en kampzone, og så tvinges dommerne til at træffe afgørelse. Også det vil tage tid.

I en anden retssag viste det sig, at responsumudvalget ikke kunne nå at besvare spørgsmål, og derfor måtte sagen udskydes. Dén historie samt advokaternes travlhed med en anden banksag har ligeledes spillet ind, da landsretten besluttede, at sagen først kan gå i gang i september 2017.

- Det vil være for risikabelt at gå i gang med sagen tidligere, konkluderer landsdommer John Lundum.

Finansiel Stabilitet har anlagt en håndfuld retssager efter bankers krak. Den første begynder mandag i Østre Landsret. Tre chefer i Capinordic er stævnet. Kravet lyder på 400 millioner kroner.

/ritzau/