Vestjyske kommuner sparer på børnene

Flere vestjyske kommuner sparer på børneområdet, trods øremærkede millioner.

vuggestueboern.jpg
Foto: Sonny Munk Carlsen

Selvom politikerne på Christiansborg har vedtaget en dagtilbudsreform og sendt øremærkede penge afsted til kommuner til bedre normeringer, så viser nye tal fra Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund – forbundet for pædagoger og klubfolk (PUBL), at flere kommuner alligevel har sparet penge på børneområdet.

- Det virker hult, når politikerne siger, at de første år i børnenes liv er de vigtigste, men vi så alligevel har kommuner, der sparer på børnene. Især når de misbruger midlerne fra Christiansborg. Det bør slet ikke kunne lade sig gøre, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.

BUPL’s lokale fagforeninger har gennemgået kommunernes budgetter de seneste tre år. 33 af landets 98 kommuner har foretaget nedskæringer på daginstitutionsområdet, på trods af, at S-R-regeringen sammen med SF og Enhedslisten med Finansloven 2015 tildelte 0-5 års-området øremærkede midler på 250 millioner kroner til at ansætte flere pædagoger.
Besparelserne betyder blandt andet, at der er kommet flere ufaglærte pædagoger i flere af kommunernes vuggestuer.

I flere af de vestjyske kommuner, er der skåret i budgetterne på 0-5 års-området i indeværende kommunalvalgsperiode, og dermed nedprioriteret området, til trods for regeringens pulje til mere pædagogisk personale i daginstitutionerne.

Følgende kommuner har sparet på området, Ringkøbing-Skjern Kommune, Holstebro Kommune, Struer Kommune og Lemvig Kommune.

 

Farverne på Danmarkskortet:

Grøn kommune: Flere midler til 0-5 års området i kommunalvalgsperioden.

Gul kommune: Flere midler til 0-5 års området i kommunalvalgsperioden, men ikke et løft der svarer til de penge kommunen har fået fra regeringspuljen på 250 mio. kr. til flere pædagoger.

Rød kommune: Besparelse på 0-5 års området i kommunalvalgsperioden på trods af regeringspuljen på 250 mio. kr. til flere pædagoger. 

 
 
Foto: BUPL