Vestjyske kommuner har mistet uddannelser

De vestjyske kommuner har siden 1990’erne fået færre uddannelser. Det viser en ny analyse.

020810Uddannelse001.jpg

En analyse foretaget af kommuneforeningen KL’s nyhedsbrev, Momentum, viser, at der i mange kommuner er blevet skåret ned på antallet af lokale erhvervsuddannelser. Det er primært gået ud over de vestjyske kommuner.

Det skriver Jyllands-Posten.

Analysen viser, at 47 procent af landets kommuner i 2014 mistet erhvervsuddannelser i forhold til 1993. Det skyldes en centralisering, fordi erhvervsuddannelserne blandt andet har valgt at fusionere og samle uddannelser centralt for at spare penge.

- Centralisering har foregået i mange år, og det har været en måde at få økonomien til at hænge sammen og holde kvaliteten, fordi erhvervsskolerne i en lang årerække har været vedvarende udsat for markante besparelser, siger Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler, til Jyllands-Posten.

Direktøren er bekymret for, om centraliseringen får den negative konsekvens, at unge vælger at studere på det lokale gymnasium i stedet for at tage turen til erhvervsskolen i de større byer.

- Hvis gymnasiet ligger tættere på, er risikoen, at de unge vælger det og så alligevel finder ud af, at de gerne vil have en erhvervsuddannelse, efter de er blevet studenter. Dobbeltuddannelse er dyrt, siger Lars Kunov til Jyllands-Posten.