Vestjysk Michelin-leverandør: Det er æren, der driver mig

Henrik Sundgaard leverer råmælk til osten Kry, der serveres på en række Michelin-restauranter. For ham er det ikke pengene men æren, der betyder noget.

Henrik Sundgaard har siden 2013 leveret råmælk til Tirstrup Mejeri, der står for at producere gourmetosten Kry.
Henrik Sundgaard har siden 2013 leveret råmælk til Tirstrup Mejeri, der står for at producere gourmetosten Kry.
Foto: Kristian Mørk Andersen

Bag den eksklusive mad, der severes på Michelin-restauranterne rundt om i Danmark, står en lang række landmænd. Én af dem er mælkeproducent Henrik Sundgaard fra Ørnhøj. Han leverer råmælk til Tirstrup Mejeri, der laver osten Kry for Arla Unika. 

- Man kan kun være stolt og beæret over, at der er nogle, der kan bruge de produkter, man får lavet. Det giver en gejst til at fortsætte på den vej, man er kommet, siger Henrik Sundgaard. 

Det særlige ved den mælk, Henrik Sundgaard leverer, er, at den ikke er varmebehandlet ligesom den mælk, vi finder i supermarkedet. Det giver den eftertragtede mælk en anden smag, da nogle af de naturlige bakterier bliver bevaret. 

- Det er ikke fordi, vi tjener så vanvittigt meget på det, men vi har nogle fantastiske oplevelser med det, og æren og fornøjelsen ved at kunne levere det, brugeren gerne vil have, betyder noget, siger landmanden fra Ørnhøj. 

Klar på flere specialopgaver

I Danmark har det tidligere været ulovligt at producere råmælk, men i dag er det lovligt så længe en række dyre- og foderregler bliver overholdt.  De strammere krav spiller dog ingen større rolle for Henrik Sundgaard. 

- Man vænner sig til, at der er nogle andre regler. Det tager vi gerne med for at kunne levere råmælk, fastslår han. 

Henrik Sundgaard, som også leverer normal mælk ved siden af råmælken, er tilmed klar på at levere andre specialprodukter i fremtiden.

- Jeg tror specialprodukter er kommet for at blive. Der bliver ved med at være folk, der vil have noget specielt, og det skal de også have lov til. Hvis der er et nyt specialprodukt, som, mejerierne eller forbrugerne synes, er en god ide, så er jeg klar. Det er helt sikkert, siger Henrik Sundgaard. 

Osten Kry, der bliver produceret af Tirstrup Mejeri for Arla Unika, bliver serveret på en lang række Michelin-restauranter. 
Osten Kry, der bliver produceret af Tirstrup Mejeri for Arla Unika, bliver serveret på en lang række Michelin-restauranter. 
Foto: Arla Unika
1:48
Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer vil hylde leverandørerne bag Michelin-restauranterne. Fire leverandører bor her i landsdelen.