Vestjylland ramt af jordskælv

Fredag aften omkring kl. 22.10 blev Vestjylland på en strækning fra Hanstholm til Ringkøbing-området ramt af et jordskælv målt til 4,7 på richterskalaen.

100220_epicenter.jpg

Jordskælvet i Vestjylland blev hurtigt bekræftet af Seismologisk center for Europa og Middelhavet. Her har man registreret skælvets epicenter til et sted i Nordsøen på 10 kilometers dybde 67 kilometer vest for Thisted, og det blev målt til 4,7 på richterskalaen.

Med det niveau er der tale om et stor skælv efter danske forhold, og de kraftige rystelser fik også mange til at kontakte myndighederne. Midt- og Vestjyllands Politi blev fredag aften "lagt ned" af telefoner fra folk i et bælte fra Ringkøbing til Thisted, der fortæller om jordrystelser.

Mange oplevede rystelserOgså TV/MIDT-VEST har modtaget flere mails og opkald fra folk, der har oplevet jorden og deres huse ryste fredag aften. Henvendelserne stammer fra folk lige fra Stenbjerg syd for Thisted til Hurup, Vestervig, Hjerk, Agger, Nr. Nissum og Lemvig.

Også på Mors har en de oplevet rystelser. En mand fra Nykøbing fortæller, at rystelserne var så kraftige, at møblerne rystede. I Lyngs på Thyholm oplevede en kvinde, at ringbindene i reolen væltede, da rystelserne ramte.

Lille skælv i 2001Det er ikke første gang, det vestjyske område rammes af jordskælvsrystelser. Blandt andet tilbage i oktober 2001 oplevede beboere i Agger også rystelser, og de blev dagen efter bekræftet som et jordskælv.

Det nordvestlige Jylland og det nordøstlige Sjælland er de to steder i Danmark, hvor der er størst risiko for jordskælv.

Stor risiko for jordskælv

De fleste skælv i den danske undergrund er dog så svage, at det kun er seismografen - det instrument, der måler jordrystelser - som registrerer dem.

Danmark blev i december 2008 ramt af et jordskælv, som målte 4,8 på richterskalaen. Epicentret lå den gang i det sydlige Sverige, og skælvet kunne især mærkes på det østlige Sjælland.

Har I haft særlige oplevelser omkring jordskælvet, så send gerne en mail: redaktionen@tvmidtvest.dk