Vestjylland har mest natur per indbygger

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at vestjyderne har mest natur per indbygger med mere 4.000 kvadratmeter per indbygger.

Nationalpark Thy bidrager godt til det samlede naturregnskab.
Nationalpark Thy bidrager godt til det samlede naturregnskab.

Det kommer næppe som et chok for os, der bor her, men der er bare lidt bedre plads at leve på, hvis man har slået sig ned i Vestjylland. En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at vestjyderne kan vælte sig i mere skov, hede og klitter end de fleste.

Med mere end 4.000 kvadratmeter per indbygger slår vestjyderne bornholmerne, der ellers kan prale af mere skov per indbygger. Nordjyderne bliver også fejet af banen på mængden af skov, men er flot med på mængden af eng, mose, hede og klitter. 

Danmark er i alt 42.926 kvadratkilometer stort. Det betyder, at der i 2016 i gennemsnit var 956 kvadratmeter per indbygger, 650 kvadratmeter lysåben natur og 4.595 kvadratmeter landbrugsafgrøder. Resten af arealet bruges til veje, bebyggelse, søer og vandløb. 

Se oversigten her: 

 
 
Foto: Danmarks Statistik

Korn og andre intensive afgrøder er fylder en lille smule mindre end i 2011. Sidste år var 55,6 procent af arealet dækket med intensive landbrugsafgrøder som fx korn eller rasp. I 2011 var det oppe på 57,6 procent. 

Den nye opgørelse er et led i grønt nationalregnskab, som Danmarks Statistik er ved at udarbejde. Det grønne nationalregnskab skal være med til at opgøre, om samfundets udvikling er bæredygtigt.