Vestjyder protesterer: Vil ikke betale for østdanskeres grønne strøm

Borgmestrene i tre kommuner, elselskaber og en stor virksomhed protesterer mod, at vestjyderne ender med hele regningen for grøn strøm til Danmark.

El-Station.jpg
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Borgmestrene i kommunerne Lemvig, Holstebro og Struer, to elselskaber samt støberivirksomheden Valdemar Birn A/S er stærkt utilfredse med, at de vestjyske forbrugere skal betale for, at østdanskerne kan få grøn strøm. Derfor har de nu sendt et åbenbart brev til energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Det skriver dr.dk.

- Med vores forbrug er det en omkostningsstigning på små 400.000 kroner om året, der bare lige bliver påført os. Jeg synes, at det er himmelråbende uretfærdigt, siger administrerende direktør i Valdemar Birn A/S, Jens Axel Birn, til DR. 

Store dele af hele landets vindenergi bliver produceret i det vestjyske. Vindmøllestrøm slider mere på elnettet, som taber mere energi via ledningerne. Men regningen for vedligeholdelse af elnettet ender hos vestjyderne, selvom strømmen kommer ud til hele Danmark, skriver DR. 

Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, er postivt stemt overfor en fordelingsordning, men den kom ikke med i den netop vedtaget elforsyningslov, fordi forslaget fra elnetsselskaberne kom for sent, oplyser han til DR. 

Thomas Danielsen siger desuden, at han forventer, at forligskredsen vil tage problemet op efter sommerferien og finde en løsning, hvor udgifterne deles mere ud.

De seneste år har det kostet op mod 40 millioner kroner at transportere vindmøllestrøm til resten af landet. Det viser beregninger fra distributørernes paraplyorganisation, ifølge DR.