Vestjyder er bedst til at blive mønsterbrydere

Mange forskellige faktorer har en påvirkning på, om du kan blive en mønsterbryder i din familie. Blandt andet hjælper det, hvis du er vestjyde.

børn
Foto: Troels Majgaard, TV MIDTVEST

Danske unge med ufaglærte forældre har ikke lige store chancer for at blive mønsterbrydere. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE-rådet, har foretaget, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten langfredag.
    
Bl.a. har det for børn af ufaglærte stor betydning, om forældrene har haft et arbejde eller ej, og om børnene er vokset op med fattigdom i familien i længere perioder. Og så betyder det noget, om man er født i Vestjylland eller ej. 67 pct. af de unge i landsdelen, som har ufaglærte forældre, får selv en uddannelse.
    
I andre landsdele er det tilfældet for ca. 60 pct., og i Syd- og Vestsjælland inkl. Lolland-Falster er det kun 53 pct. af de ufaglærtes børn, der selv får en uddannelse.
    
Mie Dalskov Pihl, der er chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, fremhæver desuden, at karakterer i 9. klasse har en stor betydning for, om man bliver mønsterbryder.
    
- Det er opløftende, at skolen faktisk er en væsentlig løftestang for børn, der har ufaglærte forældre. Det er svært at ændre på din familie, men skolen kan samfundet jo gøre noget ved, siger Mie Dalskov Pihl.
    
For unge med forældre, der har en videregående uddannelse, er det kun 11 pct., der ikke får en uddannelse.
    
- Set i det lys er det jo stadig en stor andel af børn af ufaglærte, der ikke får en uddannelse. Men i Vestjylland er det så anderledes. Der har i mange år været mange vestjyske unge, der får en uddannelse, og det ser ud til, at det bl.a. handler om, at der her er en udbredt tradition for at tage en erhvervsuddannelse, og det er ofte noget, der appellerer til unge af ufaglærte forældre, siger Mie Dalskov Pihl.
    
Camilla Hutters, områdeleder hos Danmarks Evalueringsinstitut, vurderer også, at traditionen med at tage en erhvervsuddannelse i Vestjylland er en forklaring på, hvorfor en større andel af unge her end i andre landkommuner bliver mønsterbrydere.