Hvalsafari: Vesterhavet ved Thyborøn er Danmarks hval-eldorado nummer ét

Der er ingen garanti for hvaler, når man tager på hvalsafari ved Thyborøn. Og netop det uforudsigelige er det, der gør det hele interessant.

Det handler om at kigge efter det usædvanlige, når man er på hvalsafari.
Det handler om at kigge efter det usædvanlige, når man er på hvalsafari.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

- De er kæmpe store, de er lige under os! Jeg er bange for dem, sejl væk for pokker! 

Lyder det som en garvet fisker på havet? Det oplagte svar må være nej, men det var faktisk reaktionen, da Emil og Nicholas Christensen på en sejltur pludselig fik selskab af en flok spækhuggere. 

- Det er sådan en oplevelse, man vil have med resten af livet. Det er helt sikkert, det glemmer jeg aldrig, forklarer Emil Christensen fra Snested. 

Du kan se hele videoen, hvor de to fiskere fra Thy overraskes af en flok legesyge spækhuggere, herunder. 

De to fiskere filmede episoden tilbage i 2013. Ved flere andre lejligheder har fiskere filmet forskellige slags hvaler. Farvandet ved Thyborøn er et sted, hvor der er gode muligheder for at se store havdyr, det fortæller hvalekspert Carl Kinze. 

- Jeg har allerede i 1980´erne kaldt det et hval-eldorado. Hvis man er heldig, så kan man se op til fem forskelige hvaler på en tur. Det handler om hele tiden at kiggge efter, hvad der er anderledes på havet, forklarer Carl Kinze. 

Selvom spækhuggere er et sjældent syn i området, så kan det meget vel blive mere normalt i fremtiden. Carl Kinze forventer, at klimaforandringer vil gøre, at det i fremtiden vil være muligt at se nye hvalarter i havet ved Thyborøn. 

Nysgerrige og imødekommende

At området omkring Thyborøn er et eldorado for hvaler i Danmark kan ejeren af JyllandsAkvariet, Michael Madsen, skrive under på. Både fiskere og helt almindelige mennesker indleverer jævnligt fund til ham. Fund, der alle, på hver deres måde, vidner om tilstedeværelsen af store havdyr i området ved Thyborøn. 

Udover selve Akvariet arrangerer Michal Madsen også hvalsafari på havet. Her kan man fra en gyngende gummibåd komme med på havet og spejde efter de store dyr. Det er der hvert år stor interesse for. En interesse, der, ifølge Michael Madsen, bunder i en særlig ting. 

- Det der med, at man ikke helt ved, hvad man kommer til at se, det gør noget specielt. Vi kan næsten garantere sæler og fugle, men at chancen for at se hvaler vokser fra år til år, det gør noget ved interessen for turene, forklarer Michael Madsen. 

Carl Kinze og Michaele Madsen deler interessen for havets dyr. 
Carl Kinze og Michaele Madsen deler interessen for havets dyr. 
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

- Dyrenes adfærd er meget anderledes, når vi kommer ud på landet. De er slet ikke skræmte. Sidste år lå vi og sejlede i halvanden time med en flok delfiner, der lå og sprang rundt i vandet. Det var helt unikt, forklarer Michael Madsen. 

Dagen hvor Rigmor Sams og Dan Sørensen er med de lokale eksperter på hvalsafari er ideel. Vandet er relativt roligt, alligevel var der ikke bid. Held er den største faktor, når man skal på hvalsafari, fortæller hvalekspert Carl Kinze. 

Det usædvanlige bliver hverdag

Hvordan klimaforandringer præcist vil påvirke livet i havet ved Thyborøn er svært at sige. Carl Kinze er sikker på, at der vil ske forandringer. Eksempelvis vil et varmere klima betyde, at nogle typer af hvaler vil komme til, mens andre typer vil blive fortrængt. 

- Vil vil få mange sjove, anderledes ting. Det vil helt sikkert være en konsekvens. Det er ikke nødvendigvis godt, da havet som vi kender det, ikke er der mere. Det nye er svært at forholde sig til, lyder den bekymrende analyse fra hvalekspert Carl Kinze. 

Uanset hvad der sker, så vil man på JyllandAkvariet følge udviklingen tæt. Med tusindvis af turister på havet hvert år i Akvariets gummibåde, så er man udover en turistattraktion også en vigtig kilde for eksperter og forskere. Turene kan bruges til at tegne et billede af, hvilken påvirkning klimaforandringerne har på de dyr, der lever i havet ved Thyborøn.

Og for de mange gæster er det, udover frisk luft, en unik mulighed for, måske, at se en sjælden hval.

9:01
Se hele indslaget om hvalsafari her. 
Foto: Richard Gaarn Svendsen