Vestas lancerer rekordproducerende havvindmølle

MHI Vestas er parat med en havvindmølle, der kan producere voldsomme 10 megawatt strøm.

Det er vindmøllen her, den såkaldte V164-offshorevindmølle, der bliver opgraderet til en kapacitet på 10 megawatt.
Det er vindmøllen her, den såkaldte V164-offshorevindmølle, der bliver opgraderet til en kapacitet på 10 megawatt.
Foto: Ritzau Scanpix / Michael Drost-Hansen

Den danske vindmølleproducent Vestas er sammen med en japansk samarbejdspartner snart klar med den mest produktive havvindmølle nogensinde.

MHI Vestas har opgraderet sin såkaldte V164-offshorevindmølle til en kapacitet på 10 megawatt, MW. Møllerne vil være klar til at blive installeret i 2021.

Det fortæller selskabet, der er ejet af Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Industries, i en pressemeddelelse tirsdag ifølge Ritzau Finans.

Dermed kommer MHI Vestas med den - efter eget udsagn - første salgsklare vindmølle med en tocifret kapacitet.

Selskabet har på det seneste vundet ordrer på V164-møllen med kapacitet på op til 9,5 MW per mølle, blandt andet til en af verdens største vindmølleparker, Triton Knoll.

Samlet har V164-møllen høstet faste ordrer på 2620 MW, mens der er potentiale for mere end 2000 MW yderligere i betingede aftaler.

Oprindeligt blev møllen lanceret med en kapacitet på 7 MW. Men den blev siden opgraderet til 8 MW, inden den første mølle overhovedet blev installeret for en kunde.

Sidste år blev møllens kapacitet yderligere øget til 9,0 og 9,5 MW. I juni i år skrev MHI Vestas desuden i årsregnskabet for 2017, at selskabet var godt på vej til at nå op på en tocifret MW-kapacitet. Og det er altså sket tirsdag.

Den seneste opgradering til 10 MW omfatter en stærkere gearkasse og mindre justeringer af mekanikken og designet i møllehuset. Det betyder, at der kan komme mere luft ind og køle omformeren.

I dag snurrer flere end 100 eksemplarer af V164-møllen i havmølleparker ud for de britiske og tyske kyster. Det oplyser MHI Vestas.

Blandt MHI Vestas' konkurrenter arbejder General Electric (GE) på en 12 MW-mølle, og både Senvion og Siemens Gamesa har møller på 10 MW eller mere under udvikling.