Ventetid til øjenlæger tæt på halveret

Region Nordjylland har på to et halvt år bragt deres ventetider til øjenlæger markant ned. Simpelthen ved at ansætte flere læger

øjenlæge

TVMIDTVEST fortalte tirsdag, at borgere i Region Midtjylland må vente op til et år på øjenbehandlinger. Men det er ikke en umulig opgave at nedbringe ventetiden til øjenlæger, det viser erfaringerne fra Region Nordjylland.

- Udviklingen er gået den rigtige vej, og den gennemsnitlige ventetid er faldet i vores region, siger Ulla Astman (S), der er formand for Region Nordjylland.

I slutningen af 2014 kæmpede Region Nordjylland med en rekordhøj ventetid på i gennemsnit 50 uger for ikke-akutte patienter. I dag er ventetiden bragt ned til 28 uger. 

-Den primære grund er, at vi fået besat to ledige klinikker i Vendsyssel, og så oprettede regionen et ekstra ydernummer altså en ekstra klinik i 2016. Det er klart, det har været med til at bevæge den gennemsnitlige ventetid ned, siger Ulla Astman.

Patienter måtte køre til Sønderjylland

For to et halv år siden satte TVMIDTVEST fokus på øjenlægeventetiderne i Region Nordjylland. Den gang medvirkede 69-årige Viggo Pedersen fra Nykøbing. Han havde valget mellem at vente et år på at blive forundersøgt og opereret for grå stær i Region Nordjylland eller køre til Sønderjylland for at blive undersøgt der.

- Som beboer i Region Nordjylland, føler jeg, det er uretfærdigt, at jeg skal tvinges til at køre til Sønderjylland, sagde Viggo Pedersen den gang. 

Og han var langt fra den eneste, der dengang var frustreret over ventetiden.

-Nogen reagerer med bestyrtelse, og nogen reagerer med gråd, fordi de ikke kan overskue deres situation, fortalte øjenlæge Kim Frost til TVMIDTVEST den gang. 

Midtjyder må vente en måned længere

Ventetiden hos øjenlægerne i vores del af Region Midtjylland er igennemsnit en måned højere end Region Nordjylland. Alligevel mener Jørgen Nørby (V), der er formand for det rådgivende udvalg vedrørende nære sundheds-tilbud i Region Midtjylland, ikke, der er akut behov for at investere i flere øjenlæger ligesom i Region Nordjylland.

- Det er jo et spørgsmål om prioritering. Skal vi have to nye ydernumre til øjenlæger, så snakker vi i omegnen af ti millioner kroner. Personligt må jeg sige, at kræftområdet har højere prioritet for mig, siger han.

Og i Region Nordjylland tyder det heller ikke på, at der umiddelbart er flere investeringer på vej for at nedbringe ventetiden til øjenbehandlinger yderligere.

- Dem, der står og venter, vil altid sige, at det skal være meget hurtigt. Men det er jo hele tiden afvejningen af, hvordan er det, vi skal prioritere vores fælles penge. Skal vi finde flere midler til flere øjenlæger, så skal de tages et andet sted fra, siger Ulla Astman.

De tre ekstra læger koster Region Nordjylland cirka 7,5 millioner kroner om året. Til efterårets budgetforhandlinger vil Region Nordjylland kigge på, o 

2:42
Region Nordjylland har næsten halveret ventetiden fra 50 til 28 uger, før man kan komme til øjenlæge.

m at der skal gives flere penge til speciallægeområdet