Venstres nye kandidat: Her er hendes mærkesager

Birgitte Vinding skal kæmpe om Esben Lunde Larsens folketingskandidatur. Bliver hun valgt, vil hun kæmpe for mere decentralisering.

Foto: Pressefoto

50-årige Birgitte Vinding er klar til at overtage Esben Lunde Larsens kandidatur til folketinget, når hans plads bliver ledig til oktober.

Læs også Journalist melder sig ind i kamp om Lundes folketingsstol

Hun stammer fra Stauning, og selvom hun lige nu har bopæl i Snekkersten syd for Helsingør, vil hun kæmpe for Vestjylland.

- Vi skal styrke nærdemokratiet. Det er vigtigt, at landsdelene bliver hørt, når der bliver truffet beslutninger, som har betydning for dem, siger Birgitte Vinding til TV MIDTVEST.

Særligt to sager frustrerer Venstres nye kandidat. Opsætningen af de kystnære havvindmøller ved Vesterhav Syd og beslutningen om højspændingsmaster ned gennem Vestjylland.

- Jeg synes, det er en skandale. Det er en uoprettelig skandale. Det svarer til, at man vælger at sætte højspændingsmaster fra Tivoli til Kongens Nytorv i København, siger hun.

Birgitte Vindings blå bog

 • 50 år gammel
 • Født og opvokset i Stauning
 • Bor i Snekkersten med sine fire børn, Christoffer, Nicolai, Pauline og Camille.
 • Student fra Vestjysk Gymnasium i Tarm i 1987.
 • Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1993.
 • Pressemedarbejder ved De Konservative fra 1996-2010.
 • Pressechef i Gigtforeningen 2011-2016.
 • Nu er hun kommunikationsmedarbejder hos Biblioteket Kulturværftet.

Stærkt hovedstad, men..

Vi skal have flere udflytninger – og vi skal fortsætte, til der er tale om en rimelig fordeling

Birgitte Vinding

Venstres nye kandidat understreger, at det ikke skal forstås som en Københavner-kritik. Hun mener dog, at der skal decentraliseres endnu mere.

- Jeg går ind for, at vi har en stærk hovedstad, men det skal ikke være på bekostning af resten af landet. Vi skal bakke op om København og de skal omvendt også bakke op, siger Birgitte Vinding.

Derfor mener hun også, at udflytningen af statslige arbejdspladser er helt på sin plads.

- Vi skal have flere udflytninger – og vi skal fortsætte, til der er tale om en rimelig fordeling, forklarer hun.

På vej tilbage til Vestjylland

Birgitte Vinding har i nogle år vidst, at hun engang skulle vende hjem til Vestjylland. Den tanke er så blevet konkret af, at hendes far gerne vil af med familiens går – og derfor er der lagt planer for et generationsskifte. 

Læs også Bekymring hos Venstre: Hvem skal erstatte Esben Lunde?

- Det er der, jeg vil bo – det er min store drøm. Jeg kan bare ikke lige nu, forklarer hun.

Hun har fire børn, hvoraf de to yngste er 14 år, og generationsskiftet kommer altså ikke til at ske, før børnene er flyttet hjemmefra. Hun ønsker ikke at hive børnene ud af det miljø, som de er vokset i.

Er det ikke et problem, at du ikke har base i Vestjylland?

- Jeg synes, allerede jeg har base i Vestjylland. Jeg bor ikke i basen, men det kommer jeg til igen. Jeg kan godt forstå det, og det giver god mening, og så håber jeg, at folk ved, at jeg er på vej tilbage og det trods alt også har betydning. Jeg kan bare ikke lige nu, siger hun.

- Jeg kommer til at være meget i Vestjylland, og jeg flytter ind gradvist, kan man sige.

Birgitte Vindings politiske forbilleder

 1. Anne Ehrenreich, Venstre, Hillerød Kredsen
  - Hun er en gudsbenået debattør, og så er hun knivskarp.
 2. Mattias Tesfaye, Integrations- og Udlændingeordfører, Socialdemokratiet
  - Han har en rolig og sober argumentation. Han har, synes jeg, en anden tilgang til politik end så mange andre.
 3. Line Barfoed, tidligere medlem af Folketinger, Enhedslisten
  - Hun havde, uanset emne, en fantastisk troværdig tilgang til politik. Jeg var som regel ikke enig med hende, men hun er et stort forbillede.
Derudover nævner hun også Bertel Haarder, Per Stig Møller og Mads Fuglede som forbilleder.

Vestjysk pionerånd

Selvom det er mange år siden, Birgitte Vinding har haft bopæl i Vestjylland, er der meget vestjysk, hun vil prioritere. Hun håber på at kunne danne et samarbejde mellem det lokale og Christiansborg.

- Jeg vil rigtig gerne bakke op om, alt det værdifulde i Vestjylland. Vi har et virkelig dygtigt erhvervsliv, som jeg vil bakke op om. Vi har en dygtig turistbranche, og der er rigtig meget pionerånd og driftige mennesker – det vil jeg bakke op om. Jeg vil være lydhør over for de ønsker, de måtte have, siger den 50-årige Venstre-kandidat.

Længe var det kun erhvervsdirektør Kenneth Mikkelsen, der var klar til at overtage Esben Lunde Larsens kandidatur. Nu tyder det dog på et kampvalg mellem ham og Birgitte Vinding, medmindre flere melder sig inden tilmeldingsfristen udløber d. 1. august.