Venstrefolk lufter vejskat til udenlandske biler

To fremtrædende venstrefolk her fra landsdelen taler for vejskat til udenlandske biler. Officielt siger partiet nej: Det kan ikke svare sig

Udenlandske bilister kan komme til at betale vejskat i Danmark, hvis det står til Søren Gade og Kristian Pihl Lorentzen
Udenlandske bilister kan komme til at betale vejskat i Danmark, hvis det står til Søren Gade og Kristian Pihl Lorentzen

I går, fredag, i Jyllands-Posten, kunne læserne se et debatindlæg fra Venstre gruppeformand, Søren Gade, oprindeligt fra Holstebro og transportordfører Kristian Pihl Lorentzen fra Ans.

Sammen udtrykte de to venstrefolk et ønske om at opkræve betaling fra udenlandske bilister, som kører på de danske veje.

"Vi mener, at det i udgangspunktet er et sundt princip, at udenlandske bilister, som benytter sig af det danske vejnet, også er med til at finansiere vores veje. For de bliver slidt, når de bliver brugt. Og når trafikmængden stiger, stiger behovet for nye infrastrukturinvesteringer også", skriver de.

Ifølge Jyllands-Posten er Venstres officielle holdning imidlertid en anden. Partiet afviser blankt vejskat for udenlandske bilister:

- Vi overvejede forslaget, da Troels Lund Poulsen var skatteminister (2010-2011, red.), men vi fandt ud af, at omkostningerne overhovedet ikke stod mål med, hvor mange penge man kunne få ind på det, siger skatteordfører Louise Schack Elholm til Jyllands-Posten.

Kristian Pihl Lorentzens og Søren Gades debatindlæg skal, ifølge avisen, ses i lyset af at Tyskland overvejer at indføre en vejskat, som reelt kun rammer udenlandske bilister. Ejere af tysk indregistrerede biler får nemlig kompensation for vejskatten i bilens vægtafgift.