Venstre river DF's grænsehegn ned inden det er sat op

DF inspireres af pigtrådshegn ved grænsen mellem Ungarn og Serbien. Det skal bremse asyltilstrømning.

Jakob Ellemann-Jensen
Foto: Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix

Et grænsehegn ved den dansk-tyske grænse vil få antallet af asylansøgere til at falde markant. Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen.
    
Til Politiken siger han, at DF er blevet inspireret på en studietur til grænsen mellem Ungarn og Serbien.
    
Men det omstridte pigtrådshegn skal ikke opføres i Danmark, lyder det fra regeringspartiet Venstre.
    
- Det er en idé, men det er en rigtig dårlig idé, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, til Ritzau.
    
Ved grænsehegnet skal asylbehandlingen ifølge DF finde sted i såkaldte transitzoner. Her frihedsberøves asylansøgerne, mens deres sager behandles.

DF vil kopiere den ungarske model "en til en". Det vil få antallet af ansøgere til at falde med op til 95 procent, vurderer Anders Vistisen i Politiken.
    
Den ungarske model indebærer, at asylansøgerne frihedsberøves i containerlejre, mens deres asylansøgning behandles. Og der er ingen øvre grænse for sagsbehandlingstiden.
    
Det har ifølge Politikens oplysninger kostet Ungarn omkring fire milliarder kroner at opføre det 174 kilometer lange hegn på grænsen til Serbien.
    
Hvis opførelsen ville koste noget tilsvarende på den 68 kilometer lange dansk-tyske grænse, vil regningen løbe op i omkring 1,5 milliarder kroner.
    
Men der vil stadig være tale om en besparelse, fordi Danmark bruger mange penge på asylansøgere, lyder argumentet fra DF.
    
Besparelse eller ej - Danmark skal ikke lade sig inspirere af den ungarske model, mener Ellemann-Jensen:
    
- Det er andre udfordringer, man står med i Ungarn. Der er kommet bedre styr på asyltilstrømningen til Danmark.
    
- Et pigtrådshegn mod vores vigtigste samhandelspartner, som vi har levet fredeligt ved siden af siden Anden Verdenskrig, vil i bedste fald være et besynderligt signal, siger Ellemann-Jensen.
    
Ungarn er gentagne gange blevet kritiseret for landets flygtningepolitik af EU og en række internationale interesseorganisationer. /ritzau/