Politikere eller embedsværk? Venstre-borgmestre revser Løkkes nye sundhedsmodel

Der skal flere politikere og færre embedsfolk ind i den nye sundhedsreform. Sådan lyder det fra landets Venstre-borgmestre.

Venstre-borgmestrerne vil have folkevalgte i de nye sundhedsforvaltninger.
Venstre-borgmestrerne vil have folkevalgte i de nye sundhedsforvaltninger.
Foto: Scanpix / Sarah Christine Nørgaard

Der er lagt op til en voldsom reduktion i antallet af folkevalgte politikere. 

Det sker, hvis Statsminister Lars Løkke Rasmussens udspil til en ny sundhedsreform bliver vedtaget. 

En form der har mødt kritk fra mange sider. Også fra Venstreformandens eget bagland. Den tidligere KL-formand, borgmester i Kalundborg Martin Damm (V), skyder på vegne af landets Venstre-borgmestre nu med skarpt mod sundhedsreformen.

En reform man mener i alt for høj grad giver magten til embedsværket, hvilket ifølge borgmestrerne udgør et stort demokratisk problem. 

0:48
Hernings borgmester Lars Krarup er bekymret for udspillet til den nye sundhedsreform

- Der er noget, der er nødt til at få et politisk touch fra nogen, som er valgt af befolkningen, hvis vi skal have det til at hænge sammen, lyder det fra Martin Damm ifølge Berlingske. 

I sundhedsreformen er der lagt op til at fjerne regionsrådene med i alt 205 folkevalgte politikere. De skal erstattes af en konstruktion, der hovedsageligt er et embedsværk uden folkevalgte.

Den konstruktion vil Venstre-borgmestrerne bygge på, så der også sidder folkevalgte i det nye system. Tre medlemmer i de nye sundhedsforvaltninger (der erstatter regionerne) skal således være valgt i områdets kommuner. 

- Der bliver tale om ret store områder. Derfor er det vigtigt, at der sidder nogen med lokalkendskab, lyder det fra Martin Damm. 

En meningsmåling foretaget af Berlingske har vist, at danskerne primært ønsker et centralt drevet sundhedsvæsen styret af eksperter og ikke af politikere.