Vennerne reddede Eigil: Det gør du hvis nogen får hjertestop

​Eigil Sørensens venner trådte hurtigt til og reddede hans liv, da han faldt om. Læs med og lær, hvordan du bør reagere i en lignende situation.

1:47
68-årige Eigil Sørensen fra Kibæk fik den rigtige førstehjælp, da han blev ramt af hjertestop. Video: Jesper Hejlskov Thomsen

- Jeg har været død i 12 til 14 minutter, fortæller den 68-årige Eigil Sørensen til TV MIDTVEST.

Eigil Sørensen og hans venner var i oktober ude for at køre på mountainbikes, da han pludselig fik det skidt og måtte holde ind til siden. Kort tid efter stoppede hans vejrtrækning, og så forsvandt pulsen. Hans venner handlede lynhurtigt og startede med det samme med at give hjertemassage. 

Eigil mener selv, at han var død i 12 til 14 minutter.
Eigil mener selv, at han var død i 12 til 14 minutter.
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

- Jeg nåede ikke at sige mere, end at jeg troede, at jeg skulle besvime, fortæller Eigil om de sidste sekunder, før han mistede bevidstheden.

Samtidig med at vennerne begyndte at give hjertemassage, så kom der en bil forbi. En af vennerne stoppede den, og så kørte vennen til Kibæk for at hente en hjertestarter.

- Vi var oppe at støde tre gange, før der kom liv i ham, fortæller vennen Benny Stevnshoved.

Eigil Sørensens venner gjorde det helt rigtige, og det har resulteret i, at Eigil nu står tilbage helt uden mén.

- Jeg synes, den største belønning var, da jeg kunne snakke med Eigil dagen efter, hvor han havde fået lov til at lave et opkald. Det syntes han så, at jeg skulle have, fortæller vennen Tom Grønkjær, der gav Eigil Sørensen hjertemassage på dagen.

Vennernes indsats var så flot, at de nu er indstillet til Hjertestarterprisen ved årets Hjertegalla, der afholdes af Hjerteforeningen og TV 2 Charlie. 

Vennerne trådte hurtigt til, da Eigil fik hjertestop. Det reddede hans liv. Her ses de tilbage på stedet, hvor det næsten gik helt galt.
Vennerne trådte hurtigt til, da Eigil fik hjertestop. Det reddede hans liv. Her ses de tilbage på stedet, hvor det næsten gik helt galt.
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

Det gør du

Hjertestop rammer ikke kun personer, der i forvejen er meget syge. Hvert år får hele 4000 personer i Danmark hjertestop uden for hospitalerne. For femten år siden overlevede kun en ud af 25, men i dag er det tal steget til en ud af 8. Det skyldes, at vi er blevet meget bedre til at yde førstehjælp.

Men selvom mange danskere har været til førstehjælpskursus i forbindelse med kørekort, arbejde eller skole, så kan det stadig være svært at gennemskue, præcist hvordan man skal handle, når uheldet er ude. Vi har derfor talt med Hanne Balle, der er faglig ansvarlig for førstehjælp hos Hjerteforeningen.

- Du må endelig ikke være bange for at gøre noget, fortæller hun til TV MIDTVEST.

Hun opfordrer til, at man med det samme tjekker, om man kan få kontakt, hvis der er en person, der falder om. Her skal man undersøge, om personen er ved bevidsthed, og om vedkommende trækker vejret. Er der ingen vejrtrækning, så skal man straks ringe 112.

Hos alarmcentralen sidder der en fagperson, der vil være i stand til at guide dig igennem, hvad der nu skal ske.

- Ved hjertestop skal du give hjertemassage. Det foregår med 30 tryk på brystet og to indblæsninger, fortæller Hanne Balle.

- Du skal ikke være bange for, om du gør noget forkert. Det eneste forkerte er, hvis du intet gør, uddyber han.

Når man giver hjertemassage, skal man trykke til. Man kan for eksempel bruge sin kropvægt til at få lavet dybe tryk midt på brystkassen. Herefter skal man puste luft igennem munden. Det er vigtigt, at man lukker af for næsen, når man tilfører ilt.

Hjertestarter

Eigil Sørensens venner fik fat i en hjertestarter, og det er en god idé, når uheldet er ude.

- Hvis du er alene med den bevidstløse, så skal du kun hente hjertestarteren, hvis den er lige ved siden af dig. Ellers skal du fortsætte med hjertemassage. Hvis I er flere, så kan du få en af de andre til at hente hjertestarteren, forklarer Hanne Balle.

Hun gør opmærksom på, at alarmcentralen kan oplyse dig om, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig og også kan hjælpe med at guide dig til, hvordan du bruger den.

Du kan også undersøge allerede nu, om der er en hjertestarter i nærheden af dig ved at besøge www.hjertestarter.dk. Der er 3203 i Region Midtjylland. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det langt fra er alle hjertestarterne, som man kan komme til i hele døgnet. På siden kan man også vælge kun at markere hjertestartere, der er tilgængelige hele døgnet.

Og så har Hanne Balle et meget vigtigt budskab:

- Folk skal gøre noget. Hvis der går mere end fem minutter, så kan vedkommende begynde at tage skade på grund af iltmangel. Derfor er det vigtigt, at du reagerer, for den vigtigste hjælp er den, du gør her og nu. Chancen for overlevelse stiger op til fire gange, hvis der bliver udført førstehjælp, understreger hun.

På hjertestarter.dk kan man finde den nærmeste hjertestarter, hvis uheldet er ude.
På hjertestarter.dk kan man finde den nærmeste hjertestarter, hvis uheldet er ude.
Foto: www.hjertestarter.dk