John bekymrer sig om klimaet: Vejret har forandret sig

Ny meningsmåling viser, at otte ud af ti Midt- og Vestjyder tror på store konsekvenser af klimaforandringerne.

John Bruun oplever, at klimaet har forandret sig, siden han var ung.
John Bruun oplever, at klimaet har forandret sig, siden han var ung.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

John Bruun har haft hus og have i Kolonihaveforeningen Ellebæk i 45 år. Og han kan se forskel fra dengang til nu.

- Som jeg voksede op havde vi vintre, så kom foråret og sommer. Nu flyder det hele. Når jeg siger det, lyder det som om, at det er flere hundrede år siden. Men det er det jo ikke, siger han.

I kolonihaven har John Bruun kloakeret og sat regnvandstønder op for at kunne klare regnen. For regnvejr er der kommet mere af, mens det kniber med barndommens sne.

- Nu er vi heldige, hvis der overhovedet kommer så meget sne, at vi kan komme ud og nyde vinteren, siger han.

John Bruun er ikke alene om at bekymre sig om klimaet. I en Megafonmåling for TV 2 og TV 2-regionerne svarer næsten 80 procent af vælgerne i Midt- og Vestjylland, at de er meget bekymrede for, at klimaforandringerne vil påvirke de næste generationers liv negativt.

Det er ikke kun i kolonihaveforeningen Ellebæk, at klimaet bekymrer. Senest har en Norstat-måling for Altinget og Jyllands-Posten vist, at miljø- og klimapolitik er vælgernes vigtigste emne i valgkampen. 46 procent svarer, at det er det vigtigste politikområde for deres stemmeafgivning ved det kommende folketingsvalg.

Den bevægelse genkender det socialdemokratiske folketingsmedlem Annette Lind. Hun er i gang med sin tredje valgkamp.

- Alle mennesker vil tale klima. Sådan har det ikke været de sidste gange, og vi har heller ikke set de samme klimademonstrationer tidligere. Det er især noget, de unge er gået ind i, siger hun.

Unge og ældre lige bekymrede

Undersøgelsen fra Megafon viser, at det netop er de unge under 30 år, som sammen med bedsteforældregenerationen i 60'erne er mest bekymrede, og som også selv er mest villige til at gå ned i levestandard for at redde klimaet.

Sådan er det også i John Bruuns familie, når han taler klima med sine otte børnebørn.

- Når diskussionen kommer i gang, siger de: "Jamen bedstefar, det er jo jer og dem før jer, der er skyld i det", og det er jo rigtigt, siger han.

2:06
Lørdag har der været flere store klimademonstrationer i Danmark. Midt- og Vestjyderne bekymrer sig også om klimaet.